Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Yapıları tasarlarken ya da dizayn ederken neden yönetmelik ve standartlara ihtiyac duyarız ?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


2 beğenilme 0 beğenilmeme
727 kez görüntülendi
9, Temmuz, 2018 Yönetmelik ve Standartlar kategorisinde İnşaatTeknikeri C50 (5,514 puan) tarafından soruldu

Yapıları tasarlarken ya da dizayn ederken neden yönetmelik ve standartlara ihtiyac duyarız ?



Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

2 beğenilme 0 beğenilmeme
12, Temmuz, 2018 enesubasi C30 (1,239 puan) tarafından cevaplandı
12, Temmuz, 2018 Cansu AKSOY tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
Bir yapıyı tasarlarken bulunduğu bölgenin mimarisine ne kadar uyumu ve ne kadar dayanıklı diye bakılır. Mimari olarak bir yapı bulunduğu bölgeye uygun değilse bina kendi işlevini yapamayabilir demiş zaten mimar arkadaşımız. Mühendislik tarafında ise işin dayanıklılığı var. Deprem yönetmeliği her ülkede farklıdır. Bunun başlıca sebebi her ülkenin aldığı malzeme standartları, mevcut topraklarında zemin kalitesi gibi bir çok nedenleri vardır. Şimdi sizin sorunuza gelecek olursak neden bunlara ihtiyaç duyarız. 

1)SAĞLIKLI YAPI: Sağlıklı yapı aslında sanılanın aksine bir işe hizmet eder. Sanılan şudur depreme dayanıklı, güvenli yapı olduğu zannedilir ama bunlar sağlıklı yapıyı tanımlamaya yetmez. Sağlıklı yapı, çevre, enerji, hijyen, sağlık, konfor, estetik, güvenlik ve mimari değerleri ile tanımlanan yapılardır. Yapılar eskisi gibi neolitik çağdaki gibi barınak amacından çıkmış, insanların yaşadığı, çalıştığı, eğlendiği, hayatını geçirdiği fonksiyonel kapalı alanlar olarak tanımlanmıştır. Bu yönden sağlıklı yapı beton ve çimento kalıp koşullarına endekslenmez. Bakmamız gereken standartlar, yönetmelikler neyse sağlıklı yapıyı oluşturacak o yönetmeliğe bakılır.

2)MODERN YAPILAR: Modern yapılar bildiğimiz üzere çağımızda elde edilmesi için başta mimari olmak üzere tüm mühendislik çalışmalarını, disiplinlerini gerektiren bir alandır. Bahsi geçen disiplin neyi istiyorsa ona cevap verecek yönetmeliğe bakılır. 

3)YAPI KODLARI: Yapı teknolojisinde geçerli mevzuata, esas teskil eden standartlar ve imar yasaları, sartname ve yönetmelikler özellikle ülke ve mahalli sartlara adapte edilerek kodlar oluşturulur bu kodlara yapı kodları ismi verilir. Yapı Kodları, genelde bir yapının elde edilmesindeki temel kuralları içerdiği gibi mimari, insaat, mekanik tesisat, elektrik, alt yapı, yangın,deprem, güvenlik, hijyen, sağlık, çevre, enerji gibi bir yapıda dikkate alınması gereken zorunlu kuralları içerir. Üretim ve yapı kontrolü bu esaslara göre yapılır. 

MÜHENDİSLİK TARAFINDAN ÇIKARILACAK SONUÇ ŞUDUR: Yapıda sağlamlık ve güvenlik anlamında Türkiye’nin yürürlükte deprem yönetmeliği mevcut olup, yapısal tasarım ve uygulamada bu yönetmeliğe yatırımcı, uygulayıcı ve kullanıcı durumdaki özel ve tüzel kişilerin uyum zorunluluğu gereklidir.Bu anlamda yapıda deprem yönünden DENETİM ve KONTROL kamusal bir denetim olarak yerel yönetimlere verilmeli; ülke çapında bütün yapıların kontrolu yerel yönetimler tarafından yapılmalıdır. Yönetmeliklere bunun için bakılır ve yönetmelikteki maddeler bu sebepten uygulanır. Bu standartların bile tam olarak oturmuş olmayışı, standartlarda bile yanlışlıklar olması yönünden düşündüğümüzde bu standartlar olmasaydı herkes kafasına göre bir şeyler icra edecekti.

UMARIM SORUNUZU CEVAPLAMIŞ KAFANIZDA Kİ SORU İŞARETLERİNİ ALMIŞIMDIR.
12, Temmuz, 2018 İnşaatTeknikeri C50 (5,514 puan) tarafından yorumlandı
1. Sınıf olmanıza rağmen gerçek anlamda Bölüm 1. olduğunuzu belirleyici niteliklere sahipsiniz.

Başarılarınızın devamını dilerim.
12, Temmuz, 2018 enesubasi C30 (1,239 puan) tarafından yorumlandı
Şefim çok teşekkür ederim güzel yorumunuz beni çok gururlandırdı. Uzmanları uzmanlar yetiştirir. Bir gün bende sizin gibi alanımda uzman olmak için sizlerin yolundan gidiyor ve giderken yolda uygulamaya çalışıyorum. Herşey için çok teşekkür ederim.
2 beğenilme 0 beğenilmeme
12, Temmuz, 2018 Cansu AKSOY C20 (532 puan) tarafından cevaplandı

Eger yapıyı yaparken çevreyle olan uyguluğunu ve yasam alanlarına uygun yapılmazsa yapınız ne kadar güzel olursa olsun işlevini yapmayabilir. ülkemizdede bazı örnekleri bulanabiliyor sadece dış cephesi olarak çevreye uyumlu olmadığı ve görsel sorun yaratıyorsa orası çok ta kullanıma uygun olamayabiir.image

İlgili sorular

2 beğenilme 3 beğenilmeme
2 cevap 5,101 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 428 kez görüntülendi
3 beğenilme 0 beğenilmeme
3 cevap 1,491 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 672 kez görüntülendi
26, Temmuz, 2017 Emlak ve Gayrimenkul kategorisinde misafir tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 1,429 kez görüntülendi
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...