Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Çelik yapılarda kesit ve birleşim hesabında sıcaklık etkisini ne zaman dikkate almalıyız?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


0 beğenilme 0 beğenilmeme
1,457 kez görüntülendi
31, Aralık, 2014 Çelik Yapılar kategorisinde merus C14 (17 puan) tarafından soruldu
Soruyu açayım biraz. Sıcaklık değişimi, tabi ki yapının bulunduğu ortamın hava koşullarına bağlı fakat bazı arkadaşlarımın sıcaklık kombinasyonlarını gözardı ettiğini gözlemledim. Kesit ve birleşim hesabı yaparken sıcaklık kombinasyonlarını göz ardı etmemiz ne kadar doğru?
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

3 Cevaplar

2 beğenilme 0 beğenilmeme
3, Ocak, 2015 CELİKKOLLU C30 (1,446 puan) tarafından cevaplandı
Sıcaklık kombinasyonlarını dikkate almak yerine sıcaklık farklarından olan etkileri aza indirmek daha yararlı olacaktır.Örneğin kolonlar için sıcaklık farkları önemli olmaz.Çünkü kolonlar düşey elemandır ve kolonların boyunun uzayıp kısalması çok farklı tesirlere sebep olmaz.Ancak kirişlerde durum biraz farklıdır.Kirişlerin boyunun uzayıp kısalması bağlı olduğu kolonlarda eğilme etkisi oluşturabildiği gibi kirişin kendiisndede eksenel kuvvet oluşturabilir.Ancak bu etkiler hep sıcaklık farkının değeri ile ilgilidir.Eğer yapı ısıtılıyorsa sıcaklık farkı minimum düzeye inebilir.Yine iç taraftaki kirişlerin oluşturacagı eğilme etkileri pek önemli olmamakla beraber(kolona diğer yönlerdende kirişler baglı olduğundan etkiler birbirini azaltır) dış kirişlerde eğilme etkileri(kolonda oluşturacagı) önemli olabilir.Bunun için dış kirişler mümkün olduğunca küçük kesit alanlı seçilmelidir.Ayrıca sıcaklık farkı etkisi tüm katlardada aynı olmaz.Mesela 1.bodrumda yada 2.bodrumda ki sıcaklık farkı ile zemin kattaki ve üst katlardaki sıcaklık farkları hesap degerleri aynı değildir.Ayrıca eğer yapı yaz kış kullanılıyorsa gerekli soğutma ve ısıtma sistemleri mevsimlere göre yapılıyorsa sıcaklık fark etkileri buyuk degerlerde olmaz.Sıcaklık fark etkisi mesnetlenme ile de ilgilidir.DöNMEYE izin verilen yada mafsallı mesnetlenmiş durumlarda hareket serbest olduğundan sıcaklık fark etkileri pek problem yaratmaz.Bunu gibi daha aklıma gelmeyen unsurlar önemldiir.Bu anlamda her zaman sıcaklık fark hesabını düşünmek yerine sıcaklık farkında etkiyi azaltacak önlemler almak ve dizaynı öyle yapmak daha faydalı olacaktır.Önlem alındığında (yukarıdaki bilgiler ışıgında) her seferinde kayıtsız şartsız ısıl hesap yapmak gerekmez.

 

Ahmet ÇELİKKOLLU

İnşaat Mühendisi

ESKİŞEHİR
0 beğenilme 0 beğenilmeme
6, Ocak, 2015 merus C14 (17 puan) tarafından cevaplandı
Cevabınız için teşekkür ederim..
1 beğenilme 0 beğenilmeme
27, Ocak, 2015 Mirac.P C18 (380 puan) tarafından cevaplandı
Merhaba Merus, Çelik yapılarda sicaklik bence oldukça onemli. Ülkemizde çelik yapıların kullanım yerleri düşünüldüğünde -genellikle çatı veya hangar tipi endüstriyel yapılar - çevredeki sıcaklık etkisini azaltacak önemler oldukça kısıtlı. Bu nedenle sicaklik çelik yapılar için önemli bir yükleme oluyor. Daha çok enine yapılarda bu etkiler on plana çıkıyor ve çevremde çoğu mühendis yukleme lerinde bunu göz ardı ediyor ancak ben her projede yüklüyorum. Oluşacak kesit zorlarını azaltmak için yapıya dilatasyon ile ayırmak düşünülebilir. Ayrıca çapraz olan sistemlerde çaprazlari son açıklık yerine bir önceki açıklıklara yerlestirebilirsin. Kolay gelsin

İlgili sorular

0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 1,894 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 1,378 kez görüntülendi
2, Nisan, 2015 Çelik Yapılar kategorisinde elifik C14 (11 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 2,387 kez görüntülendi
18, Temmuz, 2017 İmalat Hataları kategorisinde Ercanb4921 C14 (3 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 511 kez görüntülendi
2, Nisan, 2017 Betonarme Yapılar kategorisinde serhat21 C25 (887 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 376 kez görüntülendi
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...