Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Dolgu Duvarlar kolonlara ve kirişe nasıl bağlanıyor?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


1 beğenilme 0 beğenilmeme
1,007 kez görüntülendi
1, Mart, 2018 Yapı Statiği kategorisinde alcapone1233 C14 (69 puan) tarafından soruldu
1, Mart, 2018 İnşaat Mühendisi tarafından yeniden kategorilendirildi
1.Dolgu Duvarlar kolonlara ve kirişe nasıl bağlanıyor?

2.Yani nasıl beraber çalışıyorlar?

3.Dolgu duvarlar binanın rijitliğini daha fazla artırdığı için dolgu  duvarların kolonlarla birleştiği yerlerde ufak derzler bırakılır.(Sayın Ahmet Çelikkolu bu sitede benzer bir soruda böyle cevap vermişti.) Peki kirişle birleştiği yerlere de ufak derzler bırakılır mı?   

4.Derz bırakıldığında ufak bir harekette duvar olduğu gibi bir katman halinde içeriye veya dışarıya yıkılmaz mı?

bu soruları ma cevap verebilir misiniz?
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

2 beğenilme 0 beğenilmeme
1, Mart, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından cevaplandı
1, Mart, 2018 İnşaat Mühendisi tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
1. Türkiye'de gördügüm kadariyla dolgu duvarlar cercevelere bitisik imal ediliyorlar. Avrupa'da durum böyle degil. Deprem analizi gerekmeyen Almanya'da bile dolgu duvarlar "tasiyici olmayan duvar" olarak gectigi icin üniversitede o duvarlari tasarlarken onlarin yük almamasina dikkat edilmesi gerekiyor deniyor. Almanya'da kirisle dolgu duvar arasinda mutlaka bosluk birakildigini biliyorum ama kolonlar ile arasina bosluk birakiliyor mu bilmiyorum. Neticede Almanya Türkiye gibi deprem riskinin oldugu bir ülke degil. 

2. Eger ki bu dolgu duvarlar kirise veya kolona bitisik imal edildiyse, bu kiris veya kolon deplasman yapmak istedigi zaman dolgu duvar da bu deplasmana karsi bir mukavemet sergiler. Beraber calismasi denen sey bu. Eger ki bitisik tasarlanmasaydi, yani cerceve bu deplasmanlari özgür bir sekilde yapabilseydi birlikte calismiyor olacaklardi. 

3. Kirisle dolgu duvar arasina mesafe birakilmasi gerekiyor. Tabi burada ufak ne demek? Eger kirisin yapacagi max sehim 2 cm olarak hesaplandiysa, birakilmasi gereken min mesafe de 2 cm olmasi gerekiyor. Aksi tartirde kullanim süresinin bir bölümünde bu duvarlar yük almaya baslayacaklar. 

4. Yine ufak bir hareket ne? Derz birakildigi zaman (3 tarafindan da) bu duvar kendi basina duruyor olarak kabul edilir. Böyle bir durumda da zayif noktasi olarak düzlem disindan gelen yanal kuvvetler sorun olusturabilir. Bunlara karsi bu duvarlarin tasarlanmasi gerekir tabi ki. Tasarlanmazsa is sansa birakilmis olur. 

Bu yazdiklarim haricinde de eger ki dolgu duvar cerceveye bitisik olarak tasarlanacaksa bu dolgu duvarlarin deprem aninda zarar görmesi veya toptan yikilmasinin önlenmesi gerekiyor. Yani deprem basladigi anda yapinin rijitligini arttiran dolgu duvarlar daha deprem devam ederken cökerse bu orada ani rijitlik ve yük dagiliminda degisime sebep olur. Siz bu deprem kuvvetini cerceve + dolgu duvar beraber tasiyacak diye düsünürken bir anda cerceve tek basina kalmis olacak ve tasarlanandan fazla yükler almaya baslayacak. Bu da yapinizin ciddi hasar almasina ve hatta cökmesine bile neden olabilir. 

Buna benzer bir soru gelmisti önceden, orada verdigim cevabi ekliyeyim buraya belki onun da yardimi olur.

http://www.yapisor.com/8404/yapinin-mukavemetini-arttirmak
18, Mart, 2018 alcapone1233 C14 (69 puan) tarafından yorumlandı
Peki Türkiye'de yapacağımız bir yapıda dolgu duvarları çerçeve sistemlere tamamen yapıştırmalı mıyız?  Evetse nasıl? Hayırsa ne yapalım? 

Poliüretan köpük gibi maddelerle bağladığımızda deprem anında çerçeveler hareket edince çerçevelerle dolgu duvarlar birbirinden açılıp dolgu duvarlar örneğin bir katman gibi tamamen içeriye veya dışarıya yıkılmaz mı? 

Poliüretan köpük güçlü bir yapıştırıcı mı?

Bu poliüretanla yapıştırdığımızda yine de dolgu duvarlarla çerçeve sistemler rijit bağlanmış olmaz mı?  Sıvayla bağlamaktan ne farkı var?

Dolgu duvarları çerçeve sistemin içinde ''deprem anında bu dolgu duvarların göçmemesini sağlayacak şekilde'' nasıl yapacağız ??Bu konu kafamı çok kurcalıyor..Lütfen açık bir şekilde anlatır mısınız? 

öğrenci olduğumdan dolayı yazdıklarımda teknik açıdan noksanlıklar olabilir.Kusura bakmayın 
18, Mart, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
- Nasil tasarim yapacagina tasarimi yapan kisi karar vermeli, sadece yaptigi tasarimin ne eksileri oldugunu bilmeli ve onlara göre tasarim yapmali. 

- Iceriye veya disariya yikilmamasi da saglanmali zaten. Düzlem disi dedigim o. Yikilmamasi icin baska sekilde bir önlem alinmasi gerekiyor. Bu dedigim tarzda dolgu duvar icin AKG Gazbeton firmasi ODTÜ'den bir prof ile beraber ar-ge calismalari yapiyorlarmis.

https://www.youtube.com/watch?v=jcV4T3-kn0k&t=2842s

Dolgu duvarlarin deprem anindaki davranisi acisindan oldukca güzel bir video, bastan sona izlemeni tavsiye ederim. 

- Poliüretan hakkinda bir fikrim yok. Bir köpügün rijit baglanti saglayacagini sanmiyorum ama. Sorun tam olarak siva'da da degil. Siva olmasa bile Türkiye'de dolgu duvarlar cerceveye direkt bitisik yapiliyor. Araya mesafe birakilip, o mesafe yalitim malzemeleri ile doldurulmali. DEGAS dedigim sistemde bu tarz bir sistem yapmislar. Yani dolgu duvar ile cerceve arasi oldukca esnek ve cercevenin hareketine karsi koymayacak malzemeler ile yapilmasi gerekiyor. 

- Cerceve ile dolgu duvarin birbirine bitisik oldugunu varsaydigimizda cercevenin hareketi dolgu duvar üzerinde bir kuvvet olusturacak. Cercevenin 1 cm hareket etmesi ile 3 cm hareket etmesi arasinda fark var. Ne kadar cok hareket ederse bu dolgu duvar üstüne o kadar fazla kuvvet etkiyecek. Cercevenin rijitligini artirarak hareketini kisitlamaliyiz ki bu dolgu duvar üstüne daha az yük gelsin. Ya da gelecek yükü karsilayacak malzemeler ile yapmaliyiz duvari. Attigim video'da söyledigine göre de yeni gelecek deprem yönetmeligi eger dolgu duvari cerceveye bitisik yaparsak yapinin daha rijit yapilmasini sart kosacakmis. 
19, Mart, 2018 alcapone1233 C14 (69 puan) tarafından yorumlandı
teşekkür ederim
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1, Mart, 2018 hammühendis C30 (1,266 puan) tarafından cevaplandı
Uygulamada bana gore en sağlıklısı kirislerin duvarla birlestigi yerlere poliuretan köpük uygulanmasıdır

İlgili sorular

1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 921 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 1,310 kez görüntülendi
3 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 878 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 1,110 kez görüntülendi
0 beğenilme 1 beğenilmeme
0 cevap 450 kez görüntülendi
22, Temmuz, 2019 Yapı Statiği kategorisinde ği C14 (83 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...