Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Tekniker - Mühendis farkı

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


4 beğenilme 0 beğenilmeme
2,020 kez görüntülendi
16, Haziran, 2018 Kariyer ve İş İlanları kategorisinde Dale cavese C14 (12 puan) tarafından soruldu
Şantiyede çalışan mühendislerin işin organizasyonu vb. sağladığı, teknik bilgilerin fazla kullanılmadığı, aslında fazla mühendislik yapılmadığı söyleniyor.

Peki şantiyede çalışan mühendis ile tekniker, formen arasındaki fark nedir? Mühendis sadece formenlerin 40 yıldır yaptıklarını öğrenmeye mi çalışacaktır, mühendisliğini nasıl uygulayacaktır?
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

4 Cevaplar

9 beğenilme 0 beğenilmeme
16, Haziran, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından cevaplandı
18, Haziran, 2018 İnşaat Mühendisi tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
- Santiyede çalisan mühendislerin isin organizasyonu vb. sagladigi, teknik bilgilerin fazla kullanilmadigi, aslinda fazla mühendislik yapilmadigi söyleniyor.

Santiye'de en cok ihtiyacini duyacagin teknik bilgiler yapi malzemesi üzerine olanlardir herhalde. Onun disinda hemen hemen cogu disiplinden bir teknik bilgiye ihtiyac duymazsin. Yapi statigi, yapi dinamigi vs santiyede hic kullanilmaz. Betonarme yapi yapsan dahi betonarme hakkinda yine cok cok az teknik bilgi kullanirsin. Santiyeci olmak istiyorsan yapi malzemeleri hakkinda iyi bir alt yapiya sahip olmani öneririm. Isin organizasyonu kismina gelirsek de orada yine metodlar vs var bir sürü ama Türkiye'de bu metodlar ne kadar kullaniliyor bilmiyorum. Ufak santiyelerde zaten is organizasyonu dedigin oldukca basit bir is. Is organizasyonu metodlari daha cok büyük capli ve bir cok isin ayni anda yürümesi gereken santiyelerde gerekiyor. Santiyeci icin en önemli iki dal yapi malzemesi ve yapi isletmesi bence. 

- Peki santiyede çalisan mühendis ile tekniker, formen arasindaki fark nedir?

Isi formenlerden ögrenmeye kalkan mühendis özellikle Türkiye'de bir cok seyi yanlis ögrenir. Türkiye'de uygulamasi yapilan islerin cogu bastan savma yapilan isler. Yillardir bir isin o sekilde yapilmasi o isin dogru oldugunu da göstermez. Formenler de yaptiklari isi deneyimle elde eden kisiler. Yani santiyede önceden nasil gördüyse öyle ögrenen kisiler. Santiyede sürekli yanlis uygulama gördüyse yanlis ögrenmistir ama uygulamanin dogru olup olmadigi üstüne pek düsündüklerini sanmam. Türkiye'de mühendislerin bile yaptiklari uygulamalar hakkinda ne kadar fikir sahibi oldugu tartisilir ki bence yaptiklari tasarim hakkinda fikirleri falan yok. Sadece santiyedeki mühendisler degil proje yapan mühendisler bile yaptiklari seyleri ezbere yapiyor Türkiye'de. Bir yerden nasil yapilmasi gerektigini görüyor (ezbere), sonra da sürekli o sekil yapiyor modellemelerini/tasarimini. Mesela tasarim yapan mühendis duktil dizayn yaptigini saniyor ama dolgu duvarlari cercevenin hareket etmesini engelleyecek sekilde insa ediyorlar. Burada bir tezat var. Cerceveye bitisik dolgu duvar imal edersen bu sistem artik cerceve olmuyor. Sen bu sistemi sadece cerceve olarak modelleyip hesap edemezsin. Duktil davrandigini varsaymak daha da sacma. Türkiye'de mühendislik veya egitim diye bir sey de yok. Millet bir seyleri bir yerden ezbere bir sekilde görüyor ve öyle uyguluyor sürekli. Bu yaptiklari seylerin yanlis oldugunu söylediginde de sacma sapan argumanlarla savunuyorlar. 3 hafta önce yapi dinamigi prof'u ile bu dolgu duvar konusunu konustum. Kendisine Türkiye'de yapilan tipik dizayn ve insaatin nasil oldugunu anlattim. Yani mühendislerin duktil tasarim yapmayi amacladigini ama insa ederken dolgu duvarlari cerceveye bitisik imal ettiklerini ve dizayn asamasinda dolgu duvarlari sadece cizgisel yük olarak girdiklerini, dolgu duvarlarin rijitligini göz önüne almadiklarini anlattim. O da bu tasarim seklinin oldukca yanlis oldugunu anlatti. Yani demek istedigim mühendisligin döndügü düsünüldügü proje kisminda bile aslinda mühendislik dönmüyor, ezbere is dönüyor. Kisaca Türkiye icin konusursam (genel olarak, istisnalar haric) mühendis ile tekniker arasinda fark falan yok. Avrupa'daki, Amerika'daki teknikerler Türk mühendislerden daha iyidir. En kötü ayni seviyededirler. 
17, Haziran, 2018 Dale cavese C14 (12 puan) tarafından yorumlandı
Yorum için çok teşekkürler.

Yazdıklarınız içimi kararttı. Şantiyede çalışacak mühendisin örneğin deprem yönetmeliğine hakim olmaya, betonarme bilgilerini geliştirmeye ihtiyacı olmaz mı gerçekten? Bir faydasını görmez mi bu bilgilerin.

Şantiyede mühendisin söylediğiniz gibi teknik bir katkısı yoksa, kendinden tecrübeli formenler zaten varken, büyük projelerde bile mühendis istihdamı zorunluluktan mıdır?
17, Haziran, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı

Yapi dinamigi, yapi statigi, betonarme vs tarzi dallari iyi bilmesi santiyeciye avantaj saglayabilir ama bu bilgileri santiyede nadir kullanir. Bu dallar cogunlukla hesaba dayali oldugundan santiyede bu bilgileri kullanmak pek mümkün degil. Daha cok dedigim gibi projecilerin isine yarayan dallar. Yapi malzemeleri bilgilerini de projeciler o kadar kullanmaz diger yandan. Yapi malzemeleri derslerinde anlatilanlarin cogu da projeci icin o kadar önemli degil. Projeciye ne beton karisimi nasil olacak veya hangi katki maddesinin hangi artilari ve eksileri var. Okulda betonarme, yapi statigi vs gibi dersleri iyi anlarsan santiyeci olarak tahminim sana yeter o bilgiler. 


Deprem yönetmeligine hakim olmasi iyi olur ama yine bu yönetmeligi nadir kullanabilir santiyede. Yönetmelikteki sartlarin saglanip saglanmadigini anlamasi icin hesap yapmasi gerekir cogunlukla. Zaten hesabi yapilmis proje önüne geliyor. Santiyecinin isi de o önüne gelen projenin dogru bir sekilde insa edilmesini saglamak. Deprem yönetmeligini ezbere bilmesi cok bir sey kazandirmaz ama en azindan genel anlamda icerigi hakkinda bilgi sahibi olmasi gerekir. Yönetmeligi okuyup, santiyede kendine yarayacak kisimlari not alabilir.  

Büyük projelerde zorunluluktan degil. Büyük projelerde mühendise ihtiyac duyulur. Gercekten önemli projelerde zaten iyi mühendisler bulunur. Santiye organizasyonu iyi saglanamazsa ve islerde gecikme olursa bu sirkete zarar olarak yansir. Sadece bu neden icin bile mühendis gerekir. Ayrica formenlerin teknik bilgisi yok. Cikacak sorunlarda cözüm bulma görevi mühendisin. Kücük projelerde mühendisin görevi daha cok yapilan islerin düzgün oldugunu kontrol etmek. O bakimdan yine istihdam edilmeleri gereksiz denemez. Bir kontrol mekanizmasi gerekiyor. Mühendis iyi ise formenlerin kendinden tecrübeli olmasi bir sey ifade etmez. Ayrica daha tecrübeli kisi tecrübesiz kisiden kesin olarak daha iyi olacak diye bir sey yok. Herkesin ögrenme hizi ayni degil. 

Yazdiklarim icini karartmasin. Sen de verdigim örneklerdeki gibi olmak zorunda degilsin. 
18, Haziran, 2018 Dale cavese C14 (12 puan) tarafından yorumlandı
Tekrardan çok teşekkürler yorumlarınız için.

Dediğiniz gibi ben de bu alanlarda formüllerle olmasa da mantığı anlamanın faydasını görebileceğimi, bu yüzden sürekli okumaya degam etmem gerektiğini düşünmüştüm.

İyi günler.
18, Haziran, 2018 Berkanklc C18 (475 puan) tarafından yorumlandı
Örnek vermek gerekirse tabi biraz bu genele yönelik olmamakla birlikte bir çelik şantiyesindeki şantiye mühendisine baktığımız zaman küt köşe kaynaktan tutup bulonlara açılan deliğin yön kontrolünden tut görevi büyüktür aslında bunlar hep teknik bilgilerdir. montaj sırasında öyle bir kafes sistem gelir ki önüne 2 vinçle kaldırmak zorunda kalırsın statikçi bunun üstünü basınç tasarlamıştır kaldırdığında ağırlıktan tepe taklak atar diyagram şimdi çelik basınç ve çekmeye karşı aynı davranışı gösterir dersin ama tahkikleri farklıdır koyarsın sap2000 e taşır mı taşımaz mı yani kısacası ne gibi problem gelebilir bilinmediği için bence ; şantiyeye , işe ve zamana göre değişir standart hep denetim yapmaz illa ki mühendisliğini gösterdiği yerler olabilir. Katılıyorum nadir kullanır bu bilgileri.
0 beğenilme 0 beğenilmeme
18, Haziran, 2018 İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından cevaplandı
3 beğenilme 1 beğenilmeme
20, Haziran, 2018 hammühendis C30 (1,266 puan) tarafından cevaplandı
Ben sadece böyle güzel ve isabetli bir soru sorduğunuz için sizi tebrik ediyorum. 

Sorunun cevabına gelince tabiki mühendisle tekniker anlaminda fark var. Hic muhendislik yapılmıyor diyenlere katilmiyorum. Eger muhendis bilgiliyse bir cok problemin onune gecebilir onceden mudahale ederek

Iyi çalışmalar
2 beğenilme 1 beğenilmeme
21, Haziran, 2018 enesubasi C30 (1,239 puan) tarafından cevaplandı

Mühendis yetenekli ise ister istemez mühendisliğini konuşturacaktır :)

İlgili sorular

1 beğenilme 0 beğenilmeme
4 cevap 1,072 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 365 kez görüntülendi
3, Ağustos, 2022 Kariyer ve İş İlanları kategorisinde mona C14 (22 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 1 beğenilmeme
0 cevap 360 kez görüntülendi
24, Mayıs, 2019 Kariyer ve İş İlanları kategorisinde Shavo C14 (3 puan) tarafından soruldu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 1,703 kez görüntülendi
18, Şubat, 2019 Kariyer ve İş İlanları kategorisinde atmc0 C14 (5 puan) tarafından soruldu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 503 kez görüntülendi
16, Ocak, 2019 Kariyer ve İş İlanları kategorisinde muhendis.adayi C20 (512 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...