Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Karot alınacak bölgeler taşıyıcı üzerinde nasıl belirlenir ?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


1 beğenilme 0 beğenilmeme
5,793 kez görüntülendi
18, Ekim, 2014 Betonarme Yapılar kategorisinde Snr Kskl C20 (735 puan) tarafından soruldu
Karot alınacak bölgeler taşıyıcı üzerinde nasıl belirlenir ?
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

7 Cevaplar

1 beğenilme 0 beğenilmeme
17, Mart, 2017 bahar karayün C18 (391 puan) tarafından cevaplandı
21, Mart, 2017 İnşaat Mühendisi tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
Kolonlarda orta noktadan(momentin sıfır olduğu yer) alınır.

Kirişlerde kiriş açıklığının  dörtte bir kesiminden karot alınır.Çünkü iriş ortasında moment maksimumdur.Kirişin alt tarafa bakan  yerde alınır. Mesnetlerde donatı daha fazla olduğu için daha ufak çapta alınır.

döşemelerin kalınlıkları karot için  her zaman yeterli olamayabilir.Bu na dikkat edilmeli Eğer numune alıyor isek  alınan numune traşlanmalı çünkü üst kısım zayıf olabilir.
0 beğenilme 0 beğenilmeme
19, Ekim, 2014 Gökhan Irmak C50 (8,632 puan) tarafından cevaplandı
0 beğenilme 0 beğenilmeme
19, Ekim, 2014 Gökhan Irmak C50 (8,632 puan) tarafından cevaplandı
Karot Nasil Alinir PDF Yazdır E-posta

Beton Karot Nasil Alinir
ozellikleri, kullanim alanlari, avantajlari.

Muhtelif caplarda, darbesiz, istenilen yerde, sessiz ve temiz, demir donatisiyla birlikte, betonarme doseme ve perdelerde, her turlu acilim ve tadilat icin karot delme tekniginden yararlaniriz.

Bu sistemle kalorifer tesisati, pis-temiz su, baca delikleri, dogalgaz delikleri, kapi-pencere-havalandirma-asansor merdiven boslugu acilimlari, demirli-demirsiz her turlu betonda istediginiz acida, duvarda, yerde, catida, balkonda, her noktada calismak mumkundur.

 Bu sistemin avantajlari cok fazladir. onceden birakmalarda, yanilmalar cekicle murcla calismada kaymalar, buyuk delik acilmasi beraberinde matkapla calismada uc kirilmasi, kayma, makine arizasi, en basta esas problem olarak demir engeli, zaman kaybi ve iscilikte yuksek maliyet getirmektedir.

Halbuki karot sistemi, bu maliyetleri dusurmekte, zamandan ve iscilikten tasarruf saglamakta; temiz, duzgun satihta, istenilen capta delme imkani saglamaktadir

 

KAROT KESME iSLEMi
Kesme islemi, elmas uclari olan doner baslikla yapilir. 75 mm’ye kadar elle denetlenebilen karot alma makineleri vardir. Kesme islemi sirasinda makine su ile sogutulur. Su pompa ile calistirilan 10-15 lt lik tanktan temin edilir.

Makine elektrik, fuel oil veya hava motoru ile calistirilir. Pratikte buyuk capli (200mm) karot aliminda hava ile calisan guclu makineler tercih edilmektedir. Makine, duzgun karot alinmasi bakimindan, uygun bir ankraj sistemi ile veya vakumlu tutanak duzenekleri ile yerinde tespit edilir.
 
KAROTUN DENEYE HAZIRLANMASI
 Karot uzerinde deneylere baslamadan once ozenle yapilmasi gerekenler asagida siralanmistir:
 
  Gorsel olarak agrega turu, buyuklugu, granulometrik dagilimi, donati yeri ve capi, kesme catlaklari, bosluklar incelenir. Bu gorsel inceleme sonuclari santiyede doldurulan kayitlar ile karsilastirilmalidir. Eger eksik ye hatali bilgiler saptanmis ise deneylere baslamadan once bunlar tamamlanmali ve duzeltilmelidir.

•  Ciddi olcude ince catlak gozlenen kisim, mumkun ise donatinin bulundugu kisim ile birlikte kesilip atilmalidir. Ama once karot narinlik oraninin 1-2 olmasina dikkat edilmelidir. Uygulamada onerilen narinlik orani 1.2 dir.

•   Karot capi “d” ve yuksekligi  “1”  4 adet simetrik olcumun ortalamasi alinarak saptanir. Tum olcumler 1 mm’Iik tolerans icinde alinmalidir. Daha sonra karot narinlik orani hesaplanir

•   Karotun alt ve ust yuzeyleri ± 0.50 mm’den fazla girintili-cikintili ise basinc dayanim deneyi icin karotlara uygun bir malzemeden basliklar yapilmalidir.

•  Baslik malzemesinin elastisite modulu kullanilacak betonun elastik modulune olabildigince  benzer olmalidir.Ayrica baslik yapiminda kullanilacak malzemenin kolay uygulanir ve cabuk sertlesir olmasina dikkat edilmelidir. Uygulamada %70 kukurt + %30 granule malzeme - kum-karisimi ile basliklamanin uygun sonuclar verdigi bilinmektedir. Yuksek aluminli cimento harci da basari ile uygulanabilir. Baslik et kalinligi ustte ve altta (1.5-3 mm) olarak toplam (3-6 mm) arasinda olmalidir. Kukurtlu baslik uygulamasinda karotlar basliklamadan yaklasik 2 saat sonra basinc deneyine alinabilir. Yuksek aluminli cimento harcinda ise bu sure 1 saat’e kadar inebilir.

•  Karot basinc deneyine alinmadan once suya doygun, yuzeyi kuru olmali ve yogunlugu belirlenmelidir.

•  Basinc deneyi sirasinda yukleme hizi degismeyen bir hizla ve 12-24 N/mm2.dakika araliginda uygulanmalidir. cok yavas veya hizli yukleme, deney sonuclarinda onemli hatalara yol acar. Yukleme aletinin basliklari ile karot yuzeylerinin tam cakismamasi durumunda karota sabit bir yukleme hizi ile kuvvet uygulanir ve kirilmaya kadar buna devam edilir. Yukleme aletinde kirilma suresini olcmeye yarayan duzenek yoksa kronometre kullanilarak sure belirlenir.
 
Beton Karotlarin Fiziksel Buyuklukleri
 
Birim agirlik, ozgul agirlik, porozite, doluluk orani, su emme, gecirimlilik ve kilcallik katsayisi gibi fiziksel buyuklukler, beton karotlarin degerlendirme asamasinda goz onune alinmasi gereken “deneysel veriler”dir. Karotlarin fiziksel ozellikleri su nedenlerden dolayi onemlidir.
Tum fiziksel ozellikleri tanimlayan buyuklukler—mekanik buyuklukler— basinc, cekme ve egilme dayanimlari elastik modul degerleri ile kabul edilen guven derecesi icinde korele edilebilir. Bu korelasyonlar yardimi ile sadece bilinen fiziksel buyukluklerden hareketle karotlarin diger mekanik buyuklukleri kestirilebilir. Boyle bir uygulama zaman ve para ekonomisi saglar.

• ornegin dayaniklilik buyukluklerinden biri olan “gecirimlilik katsayisi” beton karotun bosluk orani, su emme ve kilcallik katsayisi gibi buyukluklerden biriyle veya hepsi ile birlikte olusturulan korelasyonlarla ifade edilebilir. ozellikle cok basit ve ekonomik deneyle belirlenen karotun su emme buyuklugu puskurme betonun kalitesi hakkinda pratik bilgiler saglar.

0 beğenilme 0 beğenilmeme
19, Ekim, 2014 samet özşenol C18 (321 puan) tarafından cevaplandı
döşemeden alınırken kirişe denk getirilmez donatı projesınden bakılarak donatının az oldugu yerden sapo olmayan yerlerden alınır.
0 beğenilme 0 beğenilmeme
19, Ekim, 2014 Gökhan Irmak C50 (8,632 puan) tarafından cevaplandı

KAROT ALMA iSLEMi

Karot alma islemi cok pahali olmasinin yani sira, karot alinirken tasiyici elemanlarda olusan bosluklarin elemanin tasima kapasitesini azaltmasi nedeniyle ozenle gerceklestirilmesi gereken bir muhendislik islemidir. Karot alma isleminde esas olarak karsilanmasi gereken uc onemli istek yer almaktadir:

  • Karotlar amaca en uygun yerlerden alinmali
  • Deneysel hatalari elverdigi olcude en az duzeye indirebilecek ornek (karot) sayisi alinmali
  • Verilen proje kosullari cercevesinde olabildigince ekonomik olmali. Baska deyisle toplam maliyet en az olmalidir.
  • Boylece yukarida siralanan bu istekler bir optimizasyon islemini gerekli kilar.

KAROT ALINACAK YERiN SEciLMESi

Yukarida da deginildigi uzere, yapinin neresinden karot alinacagi, karot alinma amaci, tasiyici elemanlardaki olasi gerilme dagilimlari ile beton yerlestirmesinde eleman boyutundan kaynaklanan dayanim farkliligini hatirda tutarak belirlenmelidir.

Uygulamadan gayet iyi bilindigi gibi bir kolonda en yuksek dayanim altta,en dusuk dayanim ise ustte elde edilmektedir.

ust kisim buharlasma nedeniyle su kaybina ugramakta ise hizli kuruma sonucu doseme yuzeyinde “kilcal catlaklar” olusur. Bu dosemenin ust kismindan alinan karotun basinc dayanimi elemanin ortalama dayanim degerinden daha kucuk elde edilecektir. Dayanimda benzer degisimler asiri donuk bulunan, yeterli sikistirilamayan doseme-kirislerde de gozlenebilir.

Eger kirisin tasima gucunu belirlemek amaci ile karot aliniyorsa kirisin ust zonundan karot alinacaktir. Ve bu zondan alinan karotun rolatif yerinde dayanimi yaklasik %60 duzeyinde olacaktir. Karot alinimini ustlenen muhendisin asagidaki karsilastirmayi bilmesi, gerek yer secimi gerekse yerinde dayanim degerlerinin degerlendirilmesi bakimindan onemlidir.

 

Yerinde Dayanim ile Standart Kup Dayanim Arasindaki Karsilastirma

Tasiyici eleman
  • 28 gunluk standart kup dayanimi 
  • cinsinden  -%-  ortalama deger

olasi aralik

Kolon 65 55-75
Kiris 75 60-100
Doseme 50 40-60
Duvar 65 45–95

KAROT BoYUTLARININ SEciLMESi

                               

Karot icin narinlik orani yuksekligin capa oranidir. Bu oran 1-2 arasinda degisir. Bu oran 1 veya 1’e yakin olmalidir. Karot capi ile iri agreganin en buyuk boyutu arasindaki oran 3 olmalidir.

Pratikte kullanilan en buyuk karot capi 200 mm, en kucuk karot capi ise 50 mm dir.

UYARI:

Asagidaki sekilde tarali kisimlar, bir karot numunesindeki atilacak kisimlardir. Fakat sayet karot numunesini incelemekteki amacimiz numune alinan elemanin tasima gucunu hesaplamak ise o zaman bu tarali kisimlari atmadan karot uzerinde deneylerimizi yapmaliyiz

 

Doseme Kalinligi ve Secilen Karot capina Bagli olarak Alinacak Karot uzunluklari

                        Birimler mm

Doseme Kalinligi

Karot capi

Alinan Karot Uzunlugu

Atilacak Kismin Uzunlugu

Deneyde Kullanilacak (h)
150 100 150 50 100
200

150

100

200

150-200

50

50

150

100-150

250

150

100

200-250

150-250

50

60

150-200

100-200

300

50

100

210-300

160-300

60

60

150-240

100-200

 

KAROT SAYISININ HESAPLANMASI

Karot sayisi cesitli sekillerde hesaplanabilir.

 

Xalt: ortalamanin secilen guven derecesine karsi gelen alt sinir deger.

Xort: ortalama basinc degeri.

t:secilen guven derecesi ve serbestlik derecesine ait student sayisi

s: standart sapma degeri

V: degiskenlik katsayisi

n: karot sayisi


Yerinde dayanim deneyinde kullanilacak karot sayisi;

 

nk: karot sayisi

ns: standart silindir numune sayisi( labaratuvarda dokulmus, standart sikistirma ve kur ile hazirlanmis)

Vk: Karot deneylerinin –deney ici- degiskenlik katsayisi,%

Vs: Standart silindir numune deneylerinin –deney ici- degiskenlik sayisi

0 beğenilme 0 beğenilmeme
20, Ekim, 2014 İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından cevaplandı
Karot alımı, bir önceki soruda bahsettiğimiz tahribatlı yöntemlere girer. Karot yeri seçilirken öncelikle proje kontrol edilmeli, karot almaya müsait olmayan bir durum varsa tespit edilmelidir. Karot, taşıyıcı sisteme zarar vermeyecek bir bölgeden alınmalıdır. Örneğin kirişlerde çekme bölgelerinden (açıklık ortasında alt kenara yakın yerlerden), kolonlarda mümkün olduğunca eksenin ortasından ( kenar ve köşelere çok yaklaşmadan) gibi.

Karot alınırken donatıya zarar verilmemelidir. Zaten ekipman donatıya denk geldiğinde karot alımı da oldukça zor olmaktadır. Bunun için sağlıklı çalışan bir cihaz var mı bilmiyorum, yani donatının beton arkasında nerde olduğunu tespit edecek bir cihaz. Böylece donatısız yer kolayca bulunup ordan alınabilir. Diğer türlü projeden kontrol edip bir yer seçilmelidir. Çok deneme yanılma, çok tahribat demektir.

 Eğer karot alınmaya müsait değilse, ya da yüksek tahribat olacaksa, karot almak yerine Ultrases testi, Schmidt beton çekici deneyi gibi testlere başvurulabilir.
1 beğenilme 0 beğenilmeme
21, Ekim, 2014 İsayali C16 (140 puan) tarafından cevaplandı
Ayrıca donatı tesbiti açısından bir çok cihaz mevcut..Biraz araştırma yapmanız yeterlidir...Ayrıca karot alma durumunda kesinlikle donatı yerinin tesbit edilmesi gerektiğini düşünüyorum...
21, Ekim, 2014 İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından yorumlandı
Donatı tespiti için kullanılan cihazlara örnek verebilir misiniz? Ve aralarında en sağlıklısı hangisi sizce?
23, Ekim, 2014 İsayali C16 (140 puan) tarafından yorumlandı
En sağlıklı cihazla ilgili yorum yapacak kadar fazla deneyimim olmadı ne yazık ki..

İlgili sorular

0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 3,539 kez görüntülendi
7, Ekim, 2014 Geoteknik ve Altyapı kategorisinde Mücahit tarafından soruldu
0 beğenilme 1 beğenilmeme
0 cevap 227 kez görüntülendi
28, Kasım, 2021 Yapı Denetim kategorisinde smdkprl26 C14 (14 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 555 kez görüntülendi
11, Aralık, 2019 Yönetmelik ve Standartlar kategorisinde Umut59 C14 (4 puan) tarafından soruldu
3 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 402 kez görüntülendi
19, Kasım, 2014 Yönetmelik ve Standartlar kategorisinde Mahmud tarafından soruldu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 1,120 kez görüntülendi
13, Kasım, 2019 İmalat Hataları kategorisinde Chief C14 (95 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...