Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Okuyun lütfen

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


4 beğenilme 0 beğenilmeme
747 kez görüntülendi
26, Ağustos, 2018 Kariyer ve İş İlanları kategorisinde serhat21 C25 (887 puan) tarafından soruldu

Şöyle bir laf vardır ‘ Fakirin fakire yaptığı eziyeti zengin fakire yapmaz ‘ bu cümle biz inşaat mühendislerini birebir anlatıyor ...

Mesleki dayanışmayı falan da geçtim birbirimize düşmanlık etmeyelim yeter , adamın elinden gelse senin kursağındaki lokmayı alacak senden . Ne kadar arlanmaz bir meslek oldu bu ? 
Düşünün bir şirket var , şirketin sahibi de inşaat mühendisi . Yanına aldığı çay servisi yapan Elamanı da inşaat mühendisi!!!!
Şimdi bu çaycı .. pardon inşaat mühendisi , yarın öbürgün yükselip patron olursa o da aynısını başka bir yeni mezuna yapacak .. Kısır döngü olarak da maalesef devam edecek bu durum . 
Doktorlar  kadar adam olmayı beceremedik
 , bir doktorun burnu kanasa binlercesi yürüyüş yapıyor , meslektaşlarına destek veriyor . Bizde durum nasıl ? Adam yeni mezun diye ilkokul mezunu işverenine yaranmak için kendi meslektaşını ezen o kadar karaktersiz adam var ki ! 
Neresinden tutarsan elinde kalıyor , cidden beş para etmiyoruz . 
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

3 Cevaplar

3 beğenilme 0 beğenilmeme
26, Ağustos, 2018 Çırak C20 (530 puan) tarafından cevaplandı
Bu konu uzun, biraz uzun anlatacağım ve bitirdiğimde de bahsetmek istediğim birçok şeyden de yine bahsedememiş ayrılacağım çünkü o kadar zamanım yok. Hadi bi' başlayalım, bismillah.

Olay tamamen teknik; mezun sayısı arttıkça bu tip durumlarla daha çok karşılaşacağız , ileride inşaat mühendisi polis, inşaat mühendisi uzman asker, inşaat mühendisi vasıfsız işçi(oksimoron oldu bu), inşaat mühendisi memur, inşaat mühendisi hayat kadını gibi örneklerle de karşılaşacağız.

Acilen ya üniversitelere ayar verilmesi gerekiyor, ya da ösym sınavlarında ilk 50bin barajı getirilmesi gerekiyor.  Bu kadar adını bilmediğimiz üniversite varken, özellikle piyasa da şantiye üzerine kuruluyken ve bir mimar ile mühendis aynı mesleği yaparken, bir de üzerine her iki meslekten de  bu kadar nitlelksiz mezunu piyasaya salarsan sen olacağı bu.

Artık sadece firmalar/kurumlar başında bir teknik personel bulundursun diye inşaat mühendisi işe alıyorlar. Allah'tan inşaat karları bu kadar yüksek(ti) de bu yüklenicilerin çok fazla zoruna gitmiyor. Şimdi dolar artıp şantiyelerde durunca çaycı olarak işe alınmak isteyeceğiz birçoğumuz. 

Hutbemi şu misalle sonlandıracağım, ben ilk mezun olduğumda bir işten ayrıldığın günün ertesinde telefonla başka bir iş bulabiliyordun. İş bulmak/bulamamak kimsenin aklında bi' stres konusu değildi. İnsanlar iyi ''patron'' bulmanın peşindeydi. Ama şimdi ise en büyük stres işin bitmesi/yeni iş bulma. Adamlar artık 5 yılın altında personel ilanı vermiyorlar. yeni başlayan mühendislik maaşları 9 yıldır değişmiyor, ancak o parayla alınabilecek şeyler değişiyor. Artık yeni başlayan mühendise asgari ücret öneriyorlar. 2k ile başlarsan ne ala diye bakıyor herkes. Miller o yüzden KPSS kasar olmuş, bir mühendisin kpss  kasması demek zaten işlerin yeterinden çok daha fazla karışması demek. Sonumuz fizik öğretmenleri gibi olacak, yakındır. Piyasada o kadar çok 1-4 yıllık mühendis varki, bunların da tek çaresi torpil kalıyor.  

Mühendislik odalarına kayıt tablolarını biraz incelerseniz eğer, tarihi boyunca yaptığı kaydı artık 4 yılda yapar oldu. Hatta bir oda sempozyumunda dillendirmiş bana arkadaşım anlatmıştı, 6 yıl sonra piyasadaki mühendis sayısı katlanacakmış. 

Teknik eğitim fakülteleri mühendislik fakültesine çevrildi; 1 üniversitede 4 mühendislik sınıfı açılır oldu. Eski mezunlar basit matematik sorularıyla mühendisliğe geçiş yaptı; yapsın problem mühendisliğe geçmelerinde değil, eğitim hakkı herkesindir adamı mühendislik fakültesine kabul et ancak; fakültelerden bu kadar boş mezun verme. Matematiğe ne gerek var diyen mühendislik öğrencisi gördü bu gözler. Adam mühendislik ilmini ''demiri bağlıcen üstüne betonu döküverecen'' zannediyor. Oysa bizim işimiz kağıtla kalemle, gidin bakın şantiyelerde işçinin başını bekleyen puantaj alan onlara tabiri caizse ''çavuş''luk yapan ''mühendis''lerle dolu. 

Yani bu durum sandığın gibi mühendislerin suçu değil. Fazla mezunun doğurduğu ''işsizliğin'' yol açtığı bir problem. Gittikçe de daha kötü zamanlar gelecek.
1 beğenilme 0 beğenilmeme
27, Ağustos, 2018 İnşaatTeknikeri C50 (5,514 puan) tarafından cevaplandı
Merhabalar ,

Yazınız tamda sektörün ortasından vurulmuş bir yazı.

Sadece mühendis olarak düşünmeyin tekniker,mühendis,mimar hepsi için geçerli.

Evet bir dayanışma olması kesinlikle gerekli.

Yapisor olarak sektörde birbirimize yardımcı olalım diye bu platformu kurduk.

Özellikle yeni mezun arkadaşlarımıza ve sektöre yeni giren veyahut şuan öğrenci olan arkadaşlarımıza sektörü anlatmaya çalışıyoruz.
28, Ağustos, 2018 nt C25 (974 puan) tarafından yorumlandı

Meslek hayatımın ilk yıllarında İMO’ya kayıt olurken orada çalışan bir abla bu ne be maydanoz gibi ürüyorsunuz demişti. Ben onu uzun süre oda başkanı sandım. Sonradan öyle olmadığını anladım. Lakin geldiğimiz noktada maalesef ablamızın haklı olduğu yönleri gördüm. Ben mesela matematik bildiğim için mühendis oldum.

Okulda öğrendiğim bir çok teorik bilginin yanı sıra öğrendiğim tüm pratiği sahada öğrendim. İletişim becerilerimi artırmam gerektiğini, malzeme bilgimi artırmam gerektiğini hepsini sahada öğrendim.

Bir yerlerde bir hata yok mu arkadaşlar? 2002 yılı mezunuyum ben. Geçen sene, mezun olduğum okula uğradığımda hocalarımızdan bir tanesi ile muhabbet ederken çok değil miyiz hocam diye sorduğumda bu ne ki her sene 200 kişi mezun veriyoruz dedi. Rakam inanılmaz gerçekten. Ve utanç verici bir gerçek ne kadar bilgi ile mezun olduklarını hepimiz biliyoruz. Katılırsınız katılmazsınız bilmem ama bizim kadar matematik bildiklerini de düşünmüyorum umarım yanılıyorumdur. Elim keser tutmadan mezun oldum ben. Atıyorum çivinin ne kadar yük taşıdığını biliyorum da nereye hangi çivi çakılır bilmiyordum. Abartma dediğinizi duyar gibiyim. İyi düşünün hak vereceksiniz.

Günümüz Türkiye’sinde haddinden fazla üniversite mezunu var. Spor salonu barında çalışan ingilizce öğretmeni bir çocukla muhabbet ettim geçen gün. Yazdığım yazıyı muhalif ya da siyasi düşünmeyin sakın asla öyle biri değilim. Ama bir baba olarak, bir mühendis olarak, bir yurttaş olarak, belli seviyede tecrübesi olan bir insan olarak düşündüklerimi paylaşıyorum sizinle. Bilemem belki de ben yanlış düşünüyorumdur. Ve umarım öyledir. Neyse konuma döneyim. Eğitim ve Öğretim bence cennet vatanımın olmazsa olmazı. Geleceğe umutla bakmak için, geleceğin bizim olması için bir kaç nesilin daha heba olmaması için.

Eğitim ve Öğretim şart.

Çocuklarımızı eğitmeliyiz, annelerimizi eğitmeliyiz, babalarımızı eğitmeliyiz, kendimizi eğitmeliyiz. Bunları yaparkende el becerisini geliştirmenin yollarını bulmamız gerekecek. Yoksa hepimizin yaşadığı iş gücü sıkıntısını çok yakın vadede yurt dışından çözmeye başlayacağız. Eli keser tutan adam doğru düzgün kalmıyor. Eli keser tutan adam da iki gün sonra kendini usta sanıyor. Nerede eski ustalar dediğinizi duyar gibiyim. Evet kalmadı ve kalmayacak. Şöyle geçmişe bir dönün yaptırdığınız işlerde beğendiğiniz tam anlamıyla beğendiğiniz usta, işçi, çırak, amele sayısı kaç. Varsa eğer ya eski ustalardandır ya da çok çok azdır. Evet iş gücü kaybımız uzun vadede bizi bir felakete sürükleyecek. El becerilerimizi geliştirmeye yönelik yapacağımız yatırımları, eğitimleri artırmamız gerekiyor. Bugün insan istesin şu teknolojide internetten izleyerek kalp ameliyatı bile yapabilir.

Teorik bilgi önemlidir ama pratiğe dökmek önemlidir.

Günümüzde Avrupa’da bile  artık akademik kariyerin önemsiz olduğu tartışmaları su yüzüne çıkmış durumda. Bu bağlamda gelecekte bir gün gelecek mantığıyla bugünden yapılması gerekenler yapılmalı. Ben mesela kendi adıma yaşadığım tecrübeleri anlatmak için üniversitelere başvuruda bulundum. Tabi küçük çaplı henüz. Geleyim anlatayım dedim. Haftada bir saat, inşaat mühendisi nedirden başlayıp, muhabbet havasında ,insanların not kaygısı olmadan dertleşelim dedim. Umarım başarıya ulaşırım ve sizinle de sonuçlarını paylaşırım. Umarım okunur ve doğru anlaşılırım. Şimdilik kalın sağlıcakla. Hata varsa affola…. Kolaylıklar…

28, Ağustos, 2018 nt C25 (974 puan) tarafından yorumlandı
daha önce bir site için yazdığım bir yazıyı paylaşmak istedim. bu konu ile ilişkili olan yerleri var sanırım. biraz uzun ama vakti olan okusun..
1 beğenilme 0 beğenilmeme
28, Ağustos, 2018 DeniztheScientist C14 (45 puan) tarafından cevaplandı
Peki bunu çözmek için ne yapmak lazım? Belli ki her şeyin kaynağı gereğinden fazla sayıda ve istenilen nitelikte olmayan mezunlar vermek. Yetkili kişiler, üniversite profesörleri, bunu görmüyor mu ya da görmezden mi geliyorlar? Açıkçası bu dediklerinizin yaşanmasına çok da şaşırmadım, hatta böyle sistemsiz bir ülke şu yıllara kadar nasıl ayakta kalmış onu da hep merak etmişimdir zaten. Ancak sadece yazıyla kalmak değil, çözüm için yapılabilecek ne varsa aksiyon olarak da şu an öğrenci olsam dahi yapılabilecek herhangi bir şeyi de yapmaya hazırım çünkü her geçen vakit ileriki nesilleri ve dolayısıyla ülkeyi zora sokacak anlaşılan. 

İlgili sorular

0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 402 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 654 kez görüntülendi
2 beğenilme 0 beğenilmeme
3 cevap 1,665 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 268 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 256 kez görüntülendi
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...