Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Nedir bu betonarme dedikleri şey?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


3 beğenilme 1 beğenilmeme
944 kez görüntülendi
20, Eylül, 2018 Betonarme Yapılar kategorisinde serhat21 C25 (887 puan) tarafından soruldu

Betonarmeden önce ne vardı? Betonarme yöntemi bulunmadan önce yapılar yapılmıyor muydu? Yapılıyorsa da nasıl yapılıyordu? Neden betonarmeye ihtiyaç duyuldu? bunları tek tek sorgulamak elzemdir.

İlk çağda insanlar mağaralarda ,ağaç kovuklarında yaşarlardı ,elde avuçta bunlar vardı zira. Ama bu ilkel barınaklar insan sağlığı için elverişli değildi .Sıcağa soğuğa ,dışarıdan gelen tehlikelere karşı insanlar savunmasız kalıyorlardı ... 

Kimi kabileler ise sert otlardan,bitkilerden kubbe tarzında barınaklar yaptılar. Sıcağa-soğuğa karşı nispeten daha başarılıydı .Ha kubbe yapılması da tesadüf değil , kubbe yapmışlar ki rüzgar sıyırıp geçsin barınağı,üçgen yaparsan o barınak yerinde durmaz uçar gider.. mühendislik o dönem başladı diyebiliriz :)

Aradan yıllar yıllar geçti insanlar taşları üst üste koyup barınak yapmak istediler ama o da ne ? bu taşları birbirine yapıştırmak lazımdı .O dönemler çimento olmadığından insanların aklına dahiyane bir fikir geldi ve taşların arasına yumurta sürdüler ( yumurta oldukça yapışkan bir şeydir) bu sayede taşları bağladılar birbine.  Şimdiye kadar sütun( kolon) taşlarımızı dikip arasını yumurtayla doldurduk .ama bu sefer kiriş kullanmaya geldi sıra zira iki kolon arasını birleştirmek lazım değil mi ? 

Adamlar başta bildiğimiz tarzda düz bir kiriş yaptılar ... belli bir süre geçtikten sonra kiriş alt tarafa doğru eğildi büküldü ,sonunda parçalandı . Bu kirişi altta doğru eğilmesine neden olan kirişimizi parçalayan kuvvet neydi ki ? Ordan bir filozof çıktı dedi ki : arkadaşlar bu bir çekme kuvvetidir .Bakın kirişin üstü sağlam alttan çatladı ,demek ki üst tarafta bu çekme kuvveti yok altta var .Biz en iyisi bu çekme kuvvetini yok edelim de ,başımızı sokacak bir çerçeve yapalım :)

Gelin görün ki çekme kuvvetini karşılayamadılar ,o zamanlar çelik denen bir şeyden haberleri yoktu gariplerin :)   Bari dediler taş malzemesi basınca karşı çok dayanıklıdır ,balyoz vursak bile kırılmıyor biz en iyisi kirişimizi sadece basınç kuvveti alacak şekilde düzenleyelim . Bunu da nasıl yaptılar biliyor musunuz ? Kirişi düz yapmak yerine kemer tarzında yaptılar .Kemer bir kirişte tüm taşlar basınca çalışır .Çekme oluşmadığından kirişimiz sapasağlam olur zira günümüzdeki yüzlerce yıllık kemer köprüler vs buna en iyi kanıttır... Sözün özü eski insanlar kemer kirişleri (eski savaş filmlerinde gördüğümüz yapılar gelsin aklınıza) mimari nedenden,göze daha hoş geliyor diye yapmadılar zorunluluktan yaptılar...

Uzun yıllar geçti aradan ,insanlar artık kemer yapmaktan  yoruldular ,hem kirişimiz düz olsun  hem de çekme kuvvetinden çatlamasın dediler ... bunu da betonun içine çelik koyarak başardılar ! çekme kuvvetine maruz olan alanlara çelik koyduğumuz için kirişimiz çekmeden dolayı kırılmadı ,o çelik tüm çekme kuvvetini emdi bitirdi :) dolayısıyla kirişlerimiz düz olarak yapılabildi ve betonarme ortaya çıktı .Zaten kelime de kendini ele veriyor ,fransızcadan gelmiş bir kelime ...beton-arme yani? betonu çelik ile örme .

Tabii bir elemanın betonarme olması için beton ile çeliğin tam bir ortaklık içinde olması lazım ,birbirine tutkal gibi yapışacaklar ,biri uzarken diğeri de uzayacak biri kısalırken diğeri de kısalacak ...birlikte hareket edecekler yani .Amcalar da buna aderans demişler .


Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
27, Eylül, 2018 Gökhan Irmak C50 (8,632 puan) tarafından cevaplandı
Merhabalar

Öncelikle kıymetli yorumların için teşekkür ederim

site yönetimi ile görüşüp bir forum linki yapalım devamlı online olan burdan daha güzel paylaşımlar yapabiliriz

İlgili sorular

3 beğenilme 1 beğenilmeme
1 cevap 11,612 kez görüntülendi
19, Eylül, 2018 Betonarme Yapılar kategorisinde serhat21 C25 (887 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 2,677 kez görüntülendi
2 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 453 kez görüntülendi
3 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 829 kez görüntülendi
29, Temmuz, 2018 Betonarme Yapılar kategorisinde YapisorInstagram C14 (77 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
4 cevap 3,536 kez görüntülendi
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...