Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Havuz Yapımında Dikkat Edilecek İşlemler?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


1 beğenilme 0 beğenilmeme
1,747 kez görüntülendi
23, Ekim, 2014 Betonarme Yapılar kategorisinde İsayali C16 (140 puan) tarafından soruldu
Havuz yapımında en fazla yapılan hatalar veya özellikle dikkat edilmesi gereken işlemler nelerdir? Havuzun temel betonunun , perdelerin , tabii zeminle arasında nasıl bir izolasyon uygulanır?
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

2 beğenilme 0 beğenilmeme
24, Ekim, 2014 Gökhan Irmak C50 (8,632 puan) tarafından cevaplandı

HAVUZ YAPIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Havuz yapımında dikkat edilmesi gereken bir dizi etmen vardır.

HAFRİYAT aşamasından itibaren süreç başlar. Havuz tabanı genel olarak kademeli bir şekilde tertiplenir. Taban betonu radye olarak oluşturulduğundan uygulamacıların pek çoğu hafriyatı düz olarak açmakta ve kademelendirmeyi sağlamak amacı ile dolgu yaparak radye plağı yerleştirme şeklinde bir çalışma sergilemektedir.

Bu yaklaşım havuzun farklı zemin emniyetine sahip bir platforma oturması anlamına gelir.Sonuçta havuz perdelerinde ve döşeme plağında süreklilik arz eden ‘U’ harfi şeklinde bir kırılma oluşur ve onarımı son derece zor ve pahalı sorunlar ortaya çıkar.Havuzun içerisindeki su yükü sabit değildir. Zaman zaman boşaltılıp tekrar doldurulması,su içerisinde hareket eden insanların oluşturduğu ve/veya zemin deplasmanlarından oluşan dalgalar havuzun içerisinde farklı yüklerin oluşmasına neden olur.Farklı zemin yapısı betonarmede hasara neden olacağından hafriyat aşamasında son derece dikkatli olunması gerekliliğini ortaya koyar.

PERDELERİN OLUŞUMU dikkat edilmesi gereken diğer bir konudur. Radye temel tertiplendikten sonra üzerine gelecek betonarme perde betonu dökülmesi arasında belli bir süreç vardır. Farklı zamanlarda dökülmüş perde ve radye betonlarının birbirine kaynaması söz konusu değildir ve bu noktada soğuk derz oluşur. Soğuk derz bir su köprüsüdür. Perde betonu dökülmeden önce bu noktada önlem alınması gerekir. Su tutucu bant ve fitiller ile soğuk derz detayı oluşturulur.

Perde kalıbı kurulurken tij demirleri veya tıe road delikleri,geleneksel ahşap kereste kullanılarak oluşturulan kalıplarde beton içerisinde bırakılan ahşap takozlar, kalıp içerisine beton yerleştirilir iken oluşan segregasyon bölgeleri perde oluşumunda ortaya çıkan diğer olumsuzluklardır.

Yapılan bir başka büyük hata da perde duvarların belli bir yüksekliğe kadar oluşturulup,savakların ve teras tabliye betonunun (tesisat galerisi tavanı) daha sonraki bir zamanda dökülmesidir. Bu noktada ciddi bir soğuk derz oluştuğu gibi,statik olarak da kritik bir bölge oluşumuna meydan verilmektedir.

Perde betonlar içerisinde ayrıca aydınlatma armatürleri,bu armatürler için elektrik kablolarının taşındığı peşel borular,su tesisat boru giriş – çıkışları gibi farklı malzemeler bulunur. Farklı malzemelerin bir arada çalışması,bu mazemelerin birbirinden bağımsız hareket etmesi anlamına gelir. Bu nedenle,farklı hareket eden melzemeler arasında bu hareketleri kendi içerisinde eriten ve bir malzemedeki hareketi bir diğerine iletmeyen yüksek yapışma ve esneme yeteneğine sahip derz dolguları (mastikler) kullanılır.

TABLİYE BETONLARI dökülürken ortaya çıkan en büyük sorun plastik rötre nedeni ile oluşan çatlaklardır. Kalıp içine beton yerleştirilir iken iyi vibrasyon yapılmaz ise beton demir donatıya çarparak ayrışır ve demir donatının altına homojen olarak yayılmaz. Öyle ki sertleşmiş betonda,beton içerisindeki demir donatıyı harita gibi ortaya çıkaran plastik rötre çatlakları görülür.Bu çatlaklar betonun kesiti boyunca devam eden çatlaklardır ve birer su köprüsüdür.

Yukarıda değinildiği gibi perde duvarlar,savaklar,ve tabliye betonu birlikte dökülmelidir. Aksi taktirde soğuk derzler oluşacağından ileride sorun yaratabilir.

Bir başka önemli husus,havuz çevresinde oluşturulan güneşlenme terasları ile ilgilidir. Havuz konstrüksüyonundan farklı olarak tertiplenen bu teraslar,çoğu zaman donatısız bir şekilde doğrudan toprağa oturtularak oluşturulmaktadır. İçerisinde donatı olsa dahi havuzun kendi taşıyıcı sisteminden bağımsız olarak döküldüğü için havuzdan farklı statik yüklenmeler altındadırlar. Çoğu zaman havuz tabliyesi ile güneşlenme terası birlikte düşünülüp,kaplama malzemesi ile kaplanmaktadır. Farklı oturmalar ve farklı çalışmalar nedeni ile birleşim noktalarında kırılmalar meydana gelmektedir.

• DENGE DEPOSU havuz içerisindeki suyun seviyelendirilmesi için tertip edilir. Adından da anlaşılacağı üzere bir su deposudur. Betonarme olarak inşa edildiklerinde yukarıda anlatılan döşeme, perde ve tabliye betonlarında yapılan hatalar denge depoları için de aynen geçerlidir.Denge depoları aynen yüzme havuzu gibi içerisinde su tutan bir mahal olduğundan yapılacak yalıtım ve üzerinde oluşturulacak katmanlarda özen gösterilmesi gerekir.

İlgili sorular

2 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 1,328 kez görüntülendi
17, Ocak, 2019 Diğer kategorisinde muhendis.adayi C20 (512 puan) tarafından soruldu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 687 kez görüntülendi
2, Nisan, 2018 Betonarme Yapılar kategorisinde akadir123 C14 (25 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 1 beğenilmeme
1 cevap 2,382 kez görüntülendi
2 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 5,374 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 364 kez görüntülendi
18, Temmuz, 2019 Diğer kategorisinde Scorbiteu C14 (6 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...