Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

2 adet soru alçı ve malzeme nakliye

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


4 beğenilme 0 beğenilmeme
719 kez görüntülendi
2, Kasım, 2018 İnce ve Cephe işleri kategorisinde Kuzgunbaba C14 (21 puan) tarafından soruldu

1.sorum genel uygulamada konutlarda alçida, ayri ayri kaba ,karisik, saten kac cm oluyor?

2.sorum ise 6-7 katli bina insaatimiz olsun, şantiyeye gelen tugla,alci vs indirme işini biz mi yapiyoruz,yapiyorsak hangi iş makineleri kullanilir genelde,yine ayni şekilde malzemelerin ust kata çikarilmasinda kule vinç haricinde nasil çikartilir?

Tesekkur ediyorum .

Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

2 beğenilme 0 beğenilmeme
3, Kasım, 2018 Çırak C20 (530 puan) tarafından cevaplandı
3, Kasım, 2018 Kuzgunbaba tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Bugün hava çok temiz, güneş de bütün heybetini göstermiş. böyle zamanları seviyorum, sanırım ben bahar insanıyım. Serin - berrak bir hava, güzel bir manzara beni mutlu ediyor.  Herneyse;

Sorduğun sorunun net bir cevabı yok, uygulama projesinde belirtirler zaten bunu. Keza uygulama projesine karar veren kişi sen isen de bu seferlik, kaba alçı sürekli hallerde 3 ila 1 cm; süreksiz noktalarda 5-6 cm'e kadar gidebilir. Karışık 1cm ve altı, saten ise zaten yok hükmündedir. Saten pürüzsüzlüğü sağlar, bilindiği anlamda dolgu malzemesi değildir. 220 gr'lık a4 kağıdının kalınlığı kadar düşünebilirsin sateni de. ''saten sudur su'' diye çok duyacaksın ileride şantiyelerde.

Şimdi de durumun hikayesine geçelim:

1. sorunun cevabı projeye bağlı olarak değişiklik gösterebilir demiştik zaten, ama proje nasıl olursa olsun uygulamada aşağı yukarı şu şekilde yapılır. Ya da dur ya keyfim yerinde uygulamanın neden o şekilde olduğundan bahsedeyim biraz.

Yapılarda ''kaba yapı'' diye tabir edilen ''şey'' hata payını -cm- cinsinden gayet rahatlıkla çalıştırır. Yani sen taşıyıcı bir yapı elemanını 2-3 cm kenara atarsan kaba yapının canını çıkartmış olmazsın, o çocuk okur.  Çünkü zaten abes projeler dışında büyük alet ve edevatların insan uygulamasıyla yerleştirildiği bir çalışma alanı olduğu için;  hıza ve malzeme sınıfına bağlı olarak  bu sözüm ona ''hatalar''la sıkça karşılaşılır/yaşanır. 

sorunun özelinde konutlar için ise, alçı ile yukarıda bahsettiğimiz kaba yapı arasında ''bölücü duvar''lar yer alır. Bu duvarlar da malzeme sınıfına göre değişiklik gösterse de yine cm'e kadar hata payını rahatlıkla göğüsler/çalışır. Çünkü duvar örme işinde her ne kadar kullanılan alet ve edevatın boyu görece olarak küçülmüş olsada(kullanılan alet-edavat özellikleri herhangi bir iş kolunda 1e 1 doğruluk için çok önemlidir) duvarda her ne kadar alet edevat küçülse de yine yapısı gereği insanın hızlı çalışabilmesi için çok fazla ince ölçüsüne(mm) takılamayacağı bir alandır. Yani büyük yapılarda bile eğer ''taşlı'' bölme duvar malzemesi seçildiyse burada uygulamacıya cm'e yakınlaşan toleranslar verilir-ki verilmelidir. (bu konuyla ilgili abidik gubidik çokça anı var, bu toleransı zamanında burada vermeyen çok babayiğitler deadline'ları yaklaştığında g*tu başı fena dağıtıp verilmeyecek pozisyon ve imalatlarda verilmemesi gereken toleransları vermek zorunda kaldılar. Şimdi cinsiyet ayrımı yapmak istemem ama; imalatta aslolan şey çoğunlukla algoritmik mantık ve tecrübe olduğu için kadın arkadaşlarımız bu konuda biraz zorlanırlar.)

Herneyse; Şimdi bölme duvar imalatının uygulama mantığı da genelde cm'e varan toleransları göz önüne aldığı için, sen yapıda kullanıcıya sunacağın gerçek alanı ve yerleşim hassasiyetini alçı - ''sıva'' marifetiyle verirsin. 

Küçük küçük örnekler vereyim; mesela yapının projesinde kullanacağın seramik elemanının ''güzel görünmesini'' istiyorsan uygulama mesafesini ve sürekliliğini ''sıva'' ile belirlersin. Seri üretim bir yapıda ahşap ve çelik mobilyaların oturma alanlarını yine ''sıva'' ile belirlersin.  

Yani ''sıva'' işlemi sadece bölme duvarın temizliğini sağlamaz, son kullanıcının kullanabileceği net alanı ve yapının iç mimarisinde yapılan bütünnnn tasarımının da kusursuzluğunun 2. belirleyici etkenidir. Ve sıva da(bunu daha önceki derslerde anlatmıştım) bütün ''harç''lı imalatlar gibi(bağlayıcı madde + su + taşıyıcı madde) yapım esnasında düzeltmesi çok kolay ancak zamanla doğru orantılı olarak düzeltilmesi için büyük ekonomik bedeller ödenebilecek imalatlar sınıfına giriyor. 

Yukarıdaki paragrafın özü, ''sıva''yı ne kadar kusursuz yapabilirsen; yapının sonraki aşamalarında elin cebinde rahat rahat gezebilir, öğle yemeklerinin bütün hesaplarını da iç mimarlara seve seve  ödetebilirsin.  (iç mimarlık ne tuhaf bir meslek dalı değil mi ? herneyse)

Şimdi buraya kadar olan kısmı sorunun 1.ön verileriydi, şimdi soruna biraz daha yaklaşacağız.

''sıva'' uygulamasının kalınlığı ne olmalı?

Bunun cevabı 2 etkene bağlı, birisi proje bir diğeri ise kullanacağın sıva malzemesinin kimyası ve ortam şartlarının uyumu. Yani malzeme bilimi. kısmı. 

Proje kısmı yukarıda anlattıklarım çerçevesinde işlenir. Yani sen adama koridorda ne kadarlık kullanım alanı vereceksin 150 cm 'mi ?  Peki karkas yapının temiz boşluğu kaç 153 mü; hah işte o 3 cm'i sıva ile öldürürsün. Sıvada da mesele ''düz'' olmasıdır. Yani tamamen geometrik olarak düz bir şekilde o x cm'lik payı düzleştirsen tamamdır. Son kullanıcıya, kullanabileceği ''net'' alanı sıva ile bırakır geçersin. (Düz dediğimiz şey; terazi - mastar - açı- ölçü. Uygulamada bu kısımların nasıl kontrol edildiğine ihtiyacın olacak. Bunu istersen daha sonra konuşuruz. Gerçi buralarda bu tür imalat konularını bilen kimse yok, sorun olursa benim siteye girdiğim zamana denk getirmen gerekecek, bol şans.) biz devam edelim. 

Sıva uygulaması, aslında ince yapının- kaba uygulamasıdır. Yani sen iç mimarinin karkasını bu sıva ile hazırlarsın, sıvan ''düzgün'' olmazsa mobilyan yerleşmez, yüzey üstü malzemelerinin derzleri ne yaparsan yap simetrik olmaz iç mimar söver patronla papaz olursun. Çünkü patron, konutlarda son kullanıcının gördüğü alanı görmek ister, patron için kolonun birisini konya ovasını diğerini Viyana atmış olmanın hiçbir mahsuru yok, duvar düz olsun yeter.

Sıva uygulama mantığı esasen budur; buradan sonrasında kaba,karışık ve saten'in ne olduklarına bakmak gerekecek.  Ama beni kahvaltıya çağırıyorlar. O yüzden özet geçeceğim. 

Bu bahsini ettiğim 'düz'lüğü sağlamada kolaylık için önce kaba, ardından kabadan biraz ince olan karışık, ardından da kırmızı tuborg niyetine saten çekersin.

Allah kimseye çektirmesin.

Dileyene tez konusu: Alçının uygulama toleransları nelerdir, kaç cm dolgudan sonra çatlar, neden ? 

xoxo



edit: lan 2. soruyu unutmuşum; 

bu sorunun da belirli bir cevabı yok, belli ki şantiyeye yeni bismillah demiş ya da diyecek bir arkadaşımızsın; 

2 türlü tuğla gelir, birisi kamyonun üstüne dizerler kamyonla gönderirler, diğerini ise paletin üstüne dizerler paletleri kamyonla gönderirler. 

Eğer kamyonda gelirse, yanında kamyonun büyüklüğüne göre adam da gönderirler.(2-4 tane filan) 
bunlar kamyonun tekerinin tam yanına tuğlaları dizerek indirmeye başlarlar(büyük bir görsel şölendir bu, artık kalmadı ama denk gelirsen izle.) ve işleri bittiğinde kamyondaki bütün tuğla kamyonun tekerinin dibinden dışarı doğru dizilmiş olur, oradan sonra onu binaya çekmek sana ait. 

Peki binaya nasıl çekersin ? bunun da tonla yöntemi var. Eskiden gırgır kullanırlardı, 1 tane tuğla sepeti yapılır ya da el arabalarına tuğlalar doldururlar ve basit makaralı sistemle yukarı çekilirdir.
Şimdilerde alternatif platformlar kullanılıyor, sistem yine aynı bu sefer basit makaralı sistem yerine ''climber''lar kullanıyorlar. 

paletle gelirse de, herhangi bir palet kaldırıcı alet(forklift olur, vinç olur, bobcat, jcb, mcb olur birisiyle dilediğin yere indirip bıraktırabilir, hatta vinç ile direk katlara da çektirebilirsin.)


alçı da ise, durum biraz daha farklı. Çünkü alçı ya açık ''silo'' halinde alınır ki bu daha uygun fiyatlıdır, ya da torba/çuval ile alınır. 

silo halinde alınanınki kolay zaten, yekten siloya boşaltır kamyon, torba ile alınan ise aynı kamyonla gelen tuğla mantığıyla indirilir. 


3, Kasım, 2018 Kuzgunbaba C14 (21 puan) tarafından yorumlandı
Emek vererek çok guzel bi cevap vermişsiniz teşekkur ediyorum.
2 beğenilme 0 beğenilmeme
3, Kasım, 2018 baranseren C25 (771 puan) tarafından cevaplandı
2. Sorunuzda cevap size bağlı , malzemeyi aldığınız sözleşme şartlarına bağlıdır. İndirme işlerinde genellikle forklift kullanılır. Bazı durumlarda kırma bomlu mobil vinç kullanılır. Katlara çıkarmada kat yüksekliği düşükse aynı mobil vinç , yüksekse kule vinç , çok tasvip edilmeyen güvenliksiz olarak da gırgır vinç ile çıkarılır
3, Kasım, 2018 Kuzgunbaba C14 (21 puan) tarafından yorumlandı
Tesekkurler

İlgili sorular

0 beğenilme 1 beğenilmeme
1 cevap 6,675 kez görüntülendi
3 beğenilme 0 beğenilmeme
4 cevap 8,066 kez görüntülendi
8, Eylül, 2018 İnce ve Cephe işleri kategorisinde SUKA C14 (92 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 1,962 kez görüntülendi
2 beğenilme 0 beğenilmeme
3 cevap 5,824 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 294 kez görüntülendi
18, Şubat, 2023 Betonarme Yapılar kategorisinde Bsr C14 (3 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...