Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Fd=0.9 G -+E yuk kombinasyonu sebebi

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


3 beğenilme 0 beğenilmeme
2,931 kez görüntülendi
13, Mart, 2019 Deprem kategorisinde Mihendis C14 (59 puan) tarafından soruldu
Depremin etkin olması durumunda tasarım etkileri aşağıdaki birleşimlerden belirlenir. İlk üç 

birleşimde yük etkilerinin katsayıları en az 1(bir) dir ve Q etkisi vardır. Son bağıntıda Q etkisi yoktur, 

neden? Ayrıca G etkisinin katsayısı 1(bir) den küçüktür, neden?

Fd = 1.4G + 1.6Q

Fd = G + 1.2Q + 1.2T

Fd = G + Q ± E

Fd = 0.9G ± E
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

3 Cevaplar

3 beğenilme 0 beğenilmeme
25, Mart, 2019 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından cevaplandı
27, Mart, 2019 İnşaat Mühendisi tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Basligi acan arkadas cevaplamami istemisti bu soruyu ama cevaplamayi unuttum yogunluktan dolayi, kusura bakmasin.


G'nin ölü yük, Q'nun düsey hareketli yük ve E'nin de deprem yükü oldugunu varsayarak yaziyorum. 

Yük kombinasyonlari olusturulurken en olumsuz sonucu verecek sekilde yük kombinasyonlari hesaba katilir. Son kombinasyon icin G ve Q düsey yönde yapiya etkirken, E yatay yönde etkiyor. Yani E yapiyi döndürmeye calisirken G ve Q yapinin dönmesine karsi koyuyor. Yük kombinasyonlari olusturulurken istatistik de göz önüne alinir, katsayilar o sayede elde edilir. Deprem sirasinda bir binada var olmasi gereken düsey hareketli yük her zaman bulunmayabilir. Eger biz kombinasyonda Q'yu alirsak ve deprem sirasinda bu Q yükü yapimizda bulunmazsa bu bizim icin tehlikelidir. Bu nedenle en son kombinasyonda Q cikarilmis. G niye komple cikarilmamis diyebilirsiniz. G'yi komple cikarmak da ekonomik olmaz. Sonucta binanin kendi yapi elemanlarini binadan cikaramazsiniz, sürekli bulunur bu yükler. 0,9 katsayisi ile carpilmasi da bir nebze güvenli tarafta kalmak icin yapilmis tahminimce. 
26, Mart, 2019 Mihendis C14 (59 puan) tarafından yorumlandı
Açıklamalarınız için teşekkür  ederim
3 beğenilme 0 beğenilmeme
25, Mart, 2019 muhammedozdemir C16 (148 puan) tarafından cevaplandı
bu soruyu bir keresinde ben de merak etmiştim, sanırım bu yüklerin yapıya etkidikleri doğrultuların, yönlerin ve etkidikleri açıklıkların farklı olmasından kaynaklı olabilir, yani bu yüklerin her zaman aynı anda etkimesi ve katsayılarının birden büyük olması yapı çerçevesinin tamamında en elverişsiz kesit etkilerini yaratacağı anlamına gelmez, örneğin herhangi bir açıklıktaki yükün çok büyük olması o açıklığın sağındaki veya solundaki açıklıklardaki açıklık momentini negatif yapabilir (veya azaltabilir) bu demek oluyorki birden fazla açıklıklı bir yapıda her yere her ne şekilde koyduğum farketmeksizin ne kadar yük koyarsam her açıklıktaki her çubuk elemanda o kadar kesit zorlaması elde ederim gibi bir düşünce yanlış.  benim bulduğum açıklama bu, "G" nin katsayısının birden küçük olmasının herhangi bir fizik açıklamasının olduğunu zannetmiyorum ama birlşey bildiğimden değil yorum yapıyorum, yani bir yapı deprem anında salınım yaparken ağırlık kaybı niye yaşasınki yerçekimi zaten korunumlu bir kuvvet bir cismin üzerinde başka bir cismin ağırlığının hissedilmemesi için ikisinin de serbest düşme yapması gerekli  bildiğim kadarıyla, depremin böyle bir etkisi olduğunu zannetmiyorum, deprem süresi boyunca üst katların yıkılıp yapı ağırlığından eksilmesi gibi bir ihtimal düşünülmüşte olabilir, aklıma gelenler bunlar
1 beğenilme 0 beğenilmeme
13, Nisan, 2019 Berkanklc C18 (475 puan) tarafından cevaplandı

yük döşemelerde toplanır döşemeler yükü kirişlere kirişlerden ise kolonlara düşey yük normal kuvvet olarak aktarılır deprem sırasında yapıda 0.9G yüklemesinin 2 amacı vardır . 

1-Deprem geldiği sırada kirişte oluşan yükten dolayı mesnet negatif momentini rahat şekilde yenip işaret değişikliği (- yi + ) yaratmak ve böylece hem negatif momenti karşılamak için üste çekme donatısı hemde pozitif momenti karşılamak için depremden ötürü alta donatı atmış olursun. Diyebilirsin bana zaten altta donatı olmak zorunda etriye amaçlı bunun amacı konstriktif değil sadece gelen momenti karşılamakta olduğu için orada minimum donatı koşuluna da uyman gerekiyor.
2- Süneklilik düzeyi yüksek kolonlarda (sünek kırılma yaşayan kolonlar ) Normal kuvvetin artması (N-M etkileşim diyagramından) kolonlarda moment taşıma kapasitesini arttırır sıkışan bir nesneyi eğmeye calıstığın zaman oldukça güçlük çekersin ve böylece kesit eğilmediğinden daha az donatı çıkmış olur . 0.9G düşünerek kolonlarda Normal kuvveti az düşünüp moment taşıma kapasitesinin azlığından ötürü daha fazla donatı atmış olursun . Aslında bunun fiziksel karşılığı kolonda çekmenin artması denebilir. Yönetmelik zaten kolonların sünek kırılmasını ister ancak belli bir sınırda dayanım fazlalığı olduğundan dolayı etriyelerle sarıldığından malzeme katsayılarını kullandığından veya çelikteki pekleşme etkisinden dolayı  0.4*fck*Ac sınırına kadar gelmene izin veriyor. 


İlgili sorular

2 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 871 kez görüntülendi
11, Kasım, 2016 Bu Malzeme Nedir kategorisinde İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 428 kez görüntülendi
14, Ekim, 2014 Betonarme Yapılar kategorisinde İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 291 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 310 kez görüntülendi
15, Temmuz, 2022 Betonarme Yapılar kategorisinde kaanmeric61 C14 (5 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 422 kez görüntülendi
6, Şubat, 2022 Betonarme Yapılar kategorisinde Manager5717 C14 (3 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...