Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Kirişlerdeki dikey çatlaklar

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


3 beğenilme 0 beğenilmeme
3,047 kez görüntülendi
20, Aralık, 2020 Yapı Denetim kategorisinde Estate C14 (26 puan) tarafından soruldu

Merhaba arkadaşlar,aylardır burayı ziyaretçi olarak takip edip bilmediğim çoğu şeyi öğrendim,sonunda kayıt olabildim ve benimde bir sorum var.


Evimizi 99 yılında inşaa ettirdik,3 katlı müstakil bir ev.99 depremini neredeyse kusursuz atlattı(en büyük şanssızlığımız).Depremden 1 hafta önce kolonları birbirine bağlatıp zemine hazır beton döktürmüştük,ev hazır betonla yapılmadı yani,ek olarak düz nervürsüz demir kullanılmış yapılırken bu da 2. büyük şanssızlığımız.Yaklaşık 1 sene önce farkettiğim şöyle bir çatlak var bodrum kirişlerinde,en büyüğü bu;image image


içerisine tırnak geçiyor,ancak derin değil gibi tırnak ilerlemiyor.

image

Bu da orta kolon,kolonda en ufak çatlak,ufalanma dökülme vs. yok.Kirişteki o çatlak bana endişe veriyor,haliyle istanbuldayız deprem kapıda.Oraya yapılabilecek bir şey var mıdır,uzmana muhakkak göstermek gerekir mi ?

Ek olarak;

Lavobo giderinin çıktığı yerden artık usta zamanında nasıl yaptıysa inşaat demirleri görünüyor,kolon ya da kiriş değil ama yine de demirlerin bu kadar paslı ve açıkça görünüyor olması ve betondaki büyük çakıl taşları açıkçası beni tedirgin etmedi değil,buradan bununla ilgili nasıl bir yorumda bulunabiliriz ? Aynı şekilde kolon demirlerini düşününce insan korkuyor,pas payı vs bırakıldığını ben hiç sanmıyorum.Yakında zaten karot aldıracağız ama önden yine sormak istedim.

image
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

4 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
26, Aralık, 2020 Estate C14 (26 puan) tarafından cevaplandı
Fikri olan yok mu ?
1 beğenilme 0 beğenilmeme
27, Aralık, 2020 Mr.bohem C20 (544 puan) tarafından cevaplandı
hocam bina 21 senelik. beton dayanımı ve donatı kesitleri tabi ki istediğimiz standartlarda değil. üstüne bir de siz de belirtmişsiniz nervürlü donatı olmadığını zaten. yapı günümüze kadar görevini yapmış. öncelikle şunu sorayım, çatlakları ilk gördüğünüzden bu ana kadar bir değişim var mı? genişlik artmış mı aynı mı seyretmiş? çatlağın beton yüzeyinde de devam edip etmediğini sıvayı biraz kırarak görebilirsiniz. sıva çatlagı da olabilir. sıva çatlağı değilse betonda da devam eden çatlaklarsa bunlar kirişte düşey doğrultuda gözlemlendiği için kesme çatlağı olması muhtemel.bunun tespitini siz de yapabilirsiniz. beton için zaten karot aldıracakmıssınız. sonucu bekleyip görmek lazım. diğer sorunuza gelince fotograftan tam anlayamadım ama zaten hava ile temas eden donatının oksitlenmesi kaçınılmaz. oksitlenme sonucunda çapının küçülmesi de muhtemel. burası tam olarak nerededir. ne kadarlık bir büyüklüktedir daha geniş bir açıdan foto cekilirse yardımcı olabiliriz. 
27, Aralık, 2020 Estate C14 (26 puan) tarafından yorumlandı
27, Aralık, 2020 Estate tarafından düzenlendi
hocam tam lavabo altı gideri sonuncu fotoğraf,hepsini bodrumdan çektim,bodrum tavanı oluyor yani.Kirişteki çatlağı farkedeli 1-2 yıl oluyor o zamandan bu zamana boyutu değişmedi çatlağın.Betondaki çakılları ve donatıyı görünce aklımda soru işaretleri oluştu açıkçası,öte yandan dediğimiz gibi bina 21 yaşında ve usta yapımı olduğu için beklenen deprem için endişeliyiz haliyle,göçmese bile hasar alacağı aşikâr.Binanın başka taşıyıcısında,üst katlardaki kiriş ya da kolonlarda en ufak çatlak yok,duvarlarda sıva çatlağı var sadece.Haliyle taşıyıcı kirişteki o dikey çatlak göze batıyor.Dediğim gibi içine tırnak geçiyor ama ilerlemiyor.Binanın zemini oldukça yumuşak bu yüzden zamanla oluşan depremlerden dolayı hafif sıva çatlakları oluştu evde.
27, Aralık, 2020 Mr.bohem C20 (544 puan) tarafından yorumlandı
hocam sıva çatlagı oldugunu düşünüyorsanız sıkıntı yok zaten. diğer taşıyıcılarda da bir problem yok diyorsunuz. lavabo gideri fotosundaki durum tabi olmasa cok daha iyi olurdu ama olmuş. şu durumda da taşıyıcı sisteme bir etkisi görünmüyor. tabi şunu unutmamak lazım,muhtemel bir depremin yıkıcılığı ne derece olur sizin binanıza zarar verir mi bunu öngörmek zor.bu yeni binalarda da  geçerli. endişelerinizi anlıyorum ama depremin yıkıcılığını belirleyen birçok parametre var. beton dayanımı, donatı çapı/aralığı, zemin yapısı, statik-mimari uyumu, depremin derinliği-şiddeti. 
28, Aralık, 2020 Estate C14 (26 puan) tarafından yorumlandı
Çok haklısınız,depremin ne şekilde bizi etkileyeceğini tabii ki bilemiyoruz hocam.Benim endişem haliyle teknik bilgim kısıtlı olduğu için bazı şeyler dikkatimi çekiyor,yani bile bile lades olma durumunun önüne geçmeye çalışıyorum bir nebze de olsa.Örneğin kolon donatısı ne durumda bilmiyorum ama kolon çap olarak bana biraz küçük geliyor,nervürsüz demir kullanımı beni en çok endişelendiren şeylerden biri örneğin.Bundan bu kadar çok korkmalı mıyım,hakikaten o kadar güvensiz mi yapıyor kolonları bu demirler ?
28, Aralık, 2020 Mr.bohem C20 (544 puan) tarafından yorumlandı
yapıda beton basınç dayanımına çelik donatılar ise çekme kuvvetine çalışır. mesleğinizi bilmediğimden dolayı sizi teknik bilgiye boğmak istemiyorum. donatı çapları, aralıkları, etriyeler, çirozlar bunların bağlanışı bile ayrı ayrı önemli hususlardır. "donatı paslı olması yapıyı ne derece etkiler? bina yıkılır mı?" bizden bu tarz soruların cevaplarını bekliyorsanız bunu hiçbir arkadaşım somut olarak cevaplayamaz, bir oran veremez. istemediğimiz durumdur fakat demirler paslı diye binayı boşaltın bu bina yüksek risk taşır diyemeyiz. dolayısıyla soru bu olmamalı. birden çok parametre incelenmeli ve tüm değerler dikkate alınarak bina ile ilgili bir kanıya varılmalı. ilgili kurumlara yapı risk analizi için başvurabilirsiniz. tetkikler sonucu bina riskli bulunursa zaten boşaltmanız istenecektir veya bu durumda bir müteaahhitle anlaşılıp bina riskli yapı statüsünde değerlendirilip yıkılıp yeni yapılan binadan daire sahibi olabilirsiniz. bu bahsettiklerim hep genel hususlar. size yolları gösteriyorum. siz durumunuza göre aklınızdaki sorulara göre bir karar alabilirsiniz. kolay gelsin
0 beğenilme 0 beğenilmeme
20, Ocak, 2021 MEHMET ASLAN ÖZDEMİR C18 (320 puan) tarafından cevaplandı
Selamlar Çekme çatlağı olmuş, çatlağın genişleyip genişlemediğini kontrol edebilirsiniz. Bunun için çatlağın her iki tarafından cam lame  parçasını yapıştırmak bu camın zamanla kırılıp kırılmamasından donatınızın akmaya devam edip etmediğini anlarsınız. Kirişlerde oluşan çekme çatlağı devamla artıyorsa bu önemli bir durum. Kirişinizi güçlendirmeniz gerekebilir. Ama bu gibi durumlarda kapasiteye açıklık ortasında ulaşımında mesnet momentleri devreye girerek kolon kiriş birleşimlerinde ki kiriş uçları yardıma yetişir ve kiriş rahatlatır. Yani dediğinize göre uzun zamandır çatlak genişlemiyorsa sorun yok demektir. Siz yinede ek önlemler alana kadar çatlağın genişliğinde artma olup olmadığını gözlemlemelisiniz , haberli bir göçme ile de karşı karşıya olabilirsiniz...
21, Ocak, 2021 Estate C14 (26 puan) tarafından yorumlandı
Hocam değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.Bugün çatlağa haftalar sonra yine baktım,aynı şekilde duruyordu.İyice bir yakından baktım başka çatlama olmuş mu diye çatlama yoktu,aynı şekilde diğer kolon kirişleri de yakından detaylıca inceledim hiçbirinde bir çatlama yok bu şekilde,sadece 1-2 yerde ufak sıva çatlakları gördüm.Binada ciddi bir ağırlık yok ama deprem anında o attığım çatlak yerinin ilk olarak mukavemetini kaybedip çökme yapabilme olasılığını merak ediyorum,böyle bir olasılık var mıdır ?
22, Ocak, 2021 MEHMET ASLAN ÖZDEMİR C18 (320 puan) tarafından yorumlandı
Selamlar donatı elastik bir yapıda olduğu için aşırı yükleme sonrasında bir miktar sünme yapmasına rağmen deprem gibi bir yükleme ortadan kalktıktan sonra yine eski haline (bir miktar uzama ile birlikte) döner. Burda önemli olan betonda basınç ezilmesi olup olmadığıdır, basınç ezilmesi yoksa  bir sonraki yüklemeninde kapasiteyi aşmaması kaydıyla kirişiniz işlevini görecektir. Geçmiş olsun saygılar...
0 beğenilme 0 beğenilmeme
24, Mart, 2021 mühendis35 C14 (64 puan) tarafından cevaplandı
bu kadarcık beton çatlağından hemen evi boşalt denmez , tabiki çok olumöu değil ama agır hasar denmez buna az hasar bıle ancak denir , evin agırlık merkezinde sıkıntı var mı , kolon ebatları yeterli mi ve sayıları fazla mı , şunu unutmayın her zaman kolonlar önemlidir ana taşıyıcı kolonlardır . fazla yük binmedi ise görüntüsü kötü değilse ufak bir güçlendirme ile bina 15 20 yıl daha kullanılır
24, Mart, 2021 Estate C14 (26 puan) tarafından yorumlandı

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim,geçen kolon donatısının açığa çıkması konusu da açmıştım orada kolonun yarısı görünüyor.


https://yapisor.com/17513/kolon-donatisinin-aciga-cikmasi#a17514


Kolonun yapısı bana pek iyi gelmedi özellikle etriyelerin sıklığı oldukça düşündürücü.Yorumlarınızı merak ediyorum.




İlgili sorular

1 beğenilme 0 beğenilmeme
3 cevap 9,828 kez görüntülendi
2, Mayıs, 2019 Yapı Statiği kategorisinde Lfzrgf C14 (4 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 340 kez görüntülendi
21, Kasım, 2020 Yapı Denetim kategorisinde irmakyalili C14 (6 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 696 kez görüntülendi
8, Haziran, 2020 Yapı Denetim kategorisinde ZamaneGenç C14 (14 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 817 kez görüntülendi
30, Ocak, 2020 Yapı Denetim kategorisinde sibelakyigit C14 (3 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 806 kez görüntülendi
18, Kasım, 2020 Yapı Denetim kategorisinde erdemyilmaz C14 (3 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...