Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Resimdeki Kiriş mi

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


0 beğenilme 0 beğenilmeme
566 kez görüntülendi
25, Ocak, 2021 Yapı Statiği kategorisinde Mehmet Said C14 (10 puan) tarafından soruldu

Köyümüzde yığma bı ev var banyosunda ve üst katında böyle kiriş gibi bı şey var ama sadece bırkac odada bunlardan var süs için olmayacağı kesin nedir bu peki?

Her yığma binada böyle kiriş olur mu?image

Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
28, Ocak, 2021 furkanelbir24 C20 (701 puan) tarafından cevaplandı
Perdeyle aynı doğrultuda olan eleman saplama kiriş gibi duruyor. Perdeye dik doğrultuda olan kirişin uçları kolonlara bağlı olduğunu varsayarak söylüyorum.
28, Ocak, 2021 Mehmet Said C14 (10 puan) tarafından yorumlandı
Yığma binada kolon olur mu ki

Bir de kolon varsa  saplama kirişin normal kiristen farkı ne?
28, Ocak, 2021 furkanelbir24 C20 (701 puan) tarafından yorumlandı

Yapınızın yığma olduğuna emin misiniz? Yığma yapılarda genelde betonarme sistem olmaz. Yükleri refrakter tuğlalar sayesinde duvarlar taşır. Döşemeleri de genel olarak ahşap yapılır.

Saplama kirişe gelirsek eğer;
normalde binaya gelen yükler döşemelerden kirişlere, kirişlerden kolonlara, kolonlardan temele, temelden de zemine aktarılır. Düşey yükler altında yapıda en fazla etkilenen eleman kiriştir. Saplama kirişteyse, yük direkt olarak kolona değil önce başka bir kirişe ardından kolona aktarılır. Yani gelen yük yapıda daha fazla dolaşmış olur ve saplanılan kiriş daha fazla yüke maruz kalmış olur. Normalde statik olarak kaçınılması gereken bir durumdur ancak gerek mimari kaygılar gerek zorunlu durumlarda yapılarda gözlemliyoruz. Yönetmeliğin yasakladığı bir durum değildir ancak saplama kirişsiz bir sistem daha güvenlidir demek doğru olur. 
28, Ocak, 2021 Mehmet Said C14 (10 puan) tarafından yorumlandı
Evet babam ve dedem yapan kişiyi tanıyor  ve biliyor yani yığma dediler bana ve de bence de yığma yani bazı yerlerinden belli ediyor kendini ama yığma binada kolon olması iyi bı sey mi peki?

Oturdugumuz evin sağlam olduğunu duymak isterim 
28, Ocak, 2021 furkanelbir24 C20 (701 puan) tarafından yorumlandı
Yığma yapıda kolon olmaz zaten. Eğer kolon ve kirişlerden oluşan bir sistem varsa biz olan karkas sistem deriz. Böyle bir sistem yoksa o yapıya kagir yapı denir. Kagir yapı dediğimiz şey de zaten yığma yapıdır. Açıkçası ben yapının gördüğüm kadarıyla yığma olmadığını düşünüyorum. Binanız kaç katlı peki ? Eğer 2 katın hadi en kötü 3 katın üstündeyse zaten yığma yapı değildir.
28, Ocak, 2021 Mehmet Said C14 (10 puan) tarafından yorumlandı

2 katlı, dış fotosu binanın anlayabilirsiniz belki bakarak?

Ben de emin değilim o kadar dedem yığma dedi ama.. 

Anca bunu bulabildim.


image

28, Ocak, 2021 furkanelbir24 C20 (701 puan) tarafından yorumlandı
Yığma olabilir ama bu tarz az katlı yapılarda çok endişelenmeye gerek yok. Deprem kuvveti binanın ağırlığı ne kadar fazlaysa o kadar tehlikeli olur. Yani bina ne adar hafifse binaya gelen deprem kuvveti o kadar az diyebiliriz. Müstakil ve bitişik nizam olmayan yapılar, bitişik ve yüksek katlı yapılara nazaran daha güvenlidir. Endişeyi gerektirecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. 
29, Ocak, 2021 Mehmet Said C14 (10 puan) tarafından yorumlandı
Hm peki bu binanın ortalama yaşı kaçtir yığma ya da betonarme olduğunu düşünürsek ikisine de bi fikir söyleyebilir misiniz?

Bina 2003-2004 gibi yapılmış 
29, Ocak, 2021 furkanelbir24 C20 (701 puan) tarafından yorumlandı
Ortalama yaş diye bir şey yok yani. Ne zaman yapıldıysa yaşı odur. 2004se 17 yaşındadıe bina. He ömrü ne kadardır diye soruyosan biz genelde binaları 50 yılda bir gelme olasılığı olan bir depreme göre tasarlarız. Ama bu sizin bina için söz konusu değil. Yığma da olsa betonarme de olsa bir mühendislik işin içine girdiğini düşünmüyorum. Ama bir afet veya büyük bir dış etken olmaksızın uzunca bir süre daha varlığını devam ettirebilir. Çünkü hem 2 katlı olması hem de bitişik binanın olmaması büyük avantaj. Yarın devasa bir heyelan olsa ömrü bir gün de olabilir. Veya büyük bir deprem de sıkıntı çıkarabilir. Özellikle kagir bir yapıysa. Ve depremin veya afetlerin ne zaman geleceğini bilemediğimizden kesin bir şey söylemek şu an imkansız. Eğer yığma bir yapı değilse zaten normal çaplı bir deprem durumunda da bir sıkıntı çıkacağını sanmıyorum. Tabi binanın ömrünü etkileyen bir çok parametre daha var. Temel ne durumda, temelin oturduğu zemin nasıl bir zemin, heyelan, sel vs gibi afetler bölgede ne kadar etkili bilmediğim şeyler. Ama dediğim gibi olağan bir durum dışında güvenle yaşanılabilir. 
29, Ocak, 2021 Mehmet Said C14 (10 puan) tarafından yorumlandı
Binanın altı bahçeye kadar beton dökülmüş bı şekilde kapalı ve de o betonda bı yerin içi gozikuyo küçük bı şekilde koskoca kalın bı nervurlu demir var.

Şu kagir'in yigmadan farki ne onu anlamadım 

 Bir de bitişik bina olmaması ne demek bunu anlatabilir misiniz?

Bu arada teşekkür ederim cevaplarınız için tam istediğim gibi uzun ve açık cevaplar.
29, Ocak, 2021 furkanelbir24 C20 (701 puan) tarafından yorumlandı
Kagir ile yığma aynı şey. Sadece biz inşaat mühendisleri terim olarak yığma yerine kagiri kullanmayı tercih ederiz. Bitişikte bina olması demek, mevcut binanın bitişinğinde/dibinde başka bir bina olması demek. İstanbul genelinde bu tarz yapılara çok rastlanır. Tüm sokak boyunca dip dibe dizilmiş evler. Ama sizin evin dört tarafı da açık gördüğüm kadarıyla. Deprem sırasında her yapı farklı şekilde salınım gösterir.  Bitişik aralarında sadece 1-2 cm olan binaların deprem sırasında depremin uyguladığı kuvvetle birbirlerine çarpıp büyük hasar vermesi söz konusu. Yani binanın sağında ve solunda en az 1-2 m boşluk olması gayet iyi bir şeydir.

Yani eğer nervürlü ve çapı geniş bir donatı kullanılmışsa ne güzel. Zaten binanın yapımında beton kullanılmış. Büyük ihtimalle temel de betonarmedir. O yüzden içiniz rahat olsun
29, Ocak, 2021 Mehmet Said C14 (10 puan) tarafından yorumlandı
Evet çok teşekkür ederim ben de büyüyunce köye taşınmak istiyorum da o yüzden  sunlari  öğrenmek istedim çok teşekkür ederim 

Size sonra köye gidersem 2. Katta da kiris gibi bı şey var onu da göstermek isterim sonra da anlarız zaten artık yığma mi betonarme mi oldugunu 

Teşekkür ederim size.

 O kullanılan kiris de banyonun yukarısındaki odada aynı onun gibi bı kiriş var ama yatay değil dikey banyonun bı üst katında hemen 
29, Ocak, 2021 Mehmet Said C14 (10 puan) tarafından yorumlandı
Abi bı şey daha aklıma takıldı şimdi

Ben bugün bı inşaatçı abiye gösterdim o da dedi kolon da var kiris de var

O zaman bizim bu evin başka yerlerinde de kolon var mıdır 

Bir de yani bu ev betonarmedir o zaman de'mi çünkü kolon var?
29, Ocak, 2021 furkanelbir24 C20 (701 puan) tarafından yorumlandı
Bir yerinde varsa diğer yerlerde de kolon olması olası. Ben de öyle tahmin ediyodum zaten. Betonarme karkas bir yapı o zaman. Kagir değil, yani yığma değil. Böylesi daha güvenli zaten.

İlgili sorular

0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 382 kez görüntülendi
25, Ocak, 2021 Yapı Statiği kategorisinde Mehmet Said C14 (10 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 249 kez görüntülendi
13, Mayıs, 2020 Yapı Statiği kategorisinde mimbeg C14 (4 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 1 beğenilmeme
1 cevap 483 kez görüntülendi
4, Kasım, 2022 Yapı Statiği kategorisinde Azear C14 (2 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 649 kez görüntülendi
17, Aralık, 2020 Yapı Statiği kategorisinde Mehmet Said C14 (10 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 645 kez görüntülendi
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...