Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Soğuk havada beton dökümü

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


1 beğenilme 0 beğenilmeme
358 kez görüntülendi
23, Kasım, 2021 Kaba İnşaat kategorisinde smdkprl26 C14 (14 puan) tarafından soruldu
Soğuk hava koşulu nedir? Ne gibi önlemler almalıyız? TS1248 de yazan Günlük ort. sıcaklık 3 gün boyunca <5 derece altında ise ve bu üç gün boyunca yarım günden fazla >10 derece olmadıysa soğuk hava koşuludur denilmiş. Bahsi geçen 3 gün beton öncesi midir veya beton sonrası neden 3 gün bizi ilgilendirmektedir? Beton prizini aldıktan sonra su kaybı önemli midir? Normal şartlarda (10-20 derece) 48 saatte minimum don dayanımı (4Mpa) geçiliyor diye biliyorum. İdeal kalıp süresi nedir normal ve soğuk hava şartlarında? Sahada ürettiğiniz çözümler nelerdir? 
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

1 beğenilme 0 beğenilmeme
25, Kasım, 2021 Chief C14 (95 puan) tarafından cevaplandı
Beton dokumunden sonraki sure icerisinden bahsediyor. Minimum don olayindaki mevzu suyun donarken hacminin genislemesinden oturudur. Betonun icindeki mukavemet suyun genlesmesindeki olusacak kuvvetten dusuk olursa don olayi betonda catlaklara yol acip dayanimi ciddi bir sekilde dusurur. 

Betonun priz suresi dizayn mukavemetine ulastigi sureye tekabul eder bu da 28 gundur. Priz suresince her gecen gun suyun etkisi azalsa dahi, bu 28 gun boyunca priz suresi onemlidir. Ozellikle ilk bir hafta betonun suyunu hic kaybetmemesi onemli. 

Ideal kalip suresi yanilmiyorsam TS-500 de var. kiris acikligina gore 7-14gun, kolonlar 1-2 gun. Kiris/ doseme kalibi sokumuyle beton dizayn mukavetine olusacak sureye kadar(dokumden 28 gun) direklerle alttan desteklenmelidir. 

Beton priz hizi sicakliktan etkilendigi icin, bu bahsi gecen surelere, ilk basta dedigin kosullara gore sure eklenir.
25, Kasım, 2021 smdkprl26 C14 (14 puan) tarafından yorumlandı
Teşekkürler, priz süresi ile demek istediğim min. don dayanımını kazandıktan sonra ciddi şekilde dayanım kaybına maruz kalma durumu var mıdır? NŞA 4.9 Mpa dayanım 2-3 günde kazanılır iken; soğuk havada bizi ilgilendiren gelecek hava durumu aralığı daha uzun olması gerekmez mi? Soğuk hava koşulu olarak çoğu bölge için yarım gün >10 derece çok zor bir durum. Kış döneminde santral harici alınacak önlem var mıdır? Antifriz katılan betonu göz ile anlama imkanı var mıdır?  
25, Kasım, 2021 Chief C14 (95 puan) tarafından yorumlandı

priz süresi ile demek istediğim min. don dayanımını kazandıktan sonra ciddi şekilde dayanım kaybına maruz kalma durumu var mıdır? 

Donma dayanimina ulastiktan sonra bahsettigimiz olay olmaz ancak hava sartlarina bagli olarak priz yavaslar hatta uzun sureli sifir alti derecelerde priz durur yani dizayn dayanimina ulasmaz. 


NŞA 4.9 Mpa dayanım 2-3 günde kazanılır iken; soğuk havada bizi ilgilendiren gelecek hava durumu aralığı daha uzun olması gerekmez mi?

Bundan kastini tam anlamadim ama zaten bizi ilgilendiren durum 28 gun boyunca suruyor sadece don olayina bagli betonun genlesip kalici hasar almasi dedigin dayanima ulasma suresince gecerli.


Soğuk hava koşulu olarak çoğu bölge için yarım gün >10 derece çok zor bir durum

Soguk hava kosullari icin sadece yarim gun 10 derece altinda olcak demek dogru degil. Ardarda 3 gun ortalama sicakligi 5 derece altinda olmali ve bu uc gun icerisinde hic yarim gun boyunca 10 derece ustune cikmadigi takdirde soguk hava kosulu oluyor.(TS1248)


Kış döneminde santral harici alınacak önlem var mıdır? Antifriz katılan betonu göz ile anlama imkanı var mıdır?  

Sahada dokum icin musambayla cadir tarzinda kat kapatilip isiticilarla sicaklik saglaniyor ancak turkiyede bunu uygulatma sansin olmaz ki zaten kanada/ isvicre tarzi ekstrem hava sartlarinin surekli oldugu ya da amerika gibi kurallarin kati oldugu ulkelerde yapiliyor. 

Betona bakarak anlama konusunda bilgim yok ama ihtimal vermiyorum. Ancak beton irsaliyesinden katkinin takibini yapabilirsin


İlgili sorular

0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 921 kez görüntülendi
26, Ekim, 2014 İmalat Hataları kategorisinde misafir tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 583 kez görüntülendi
15, Ekim, 2014 Betonarme Yapılar kategorisinde concrete C16 (125 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 649 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
4 cevap 1,347 kez görüntülendi
14, Ekim, 2014 Kaba İnşaat kategorisinde İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 1 beğenilmeme
1 cevap 4,602 kez görüntülendi
17, Ekim, 2014 İmalat Hataları kategorisinde İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...