Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Müteahhit Nedir Nasıl Olunur

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


0 beğenilme 0 beğenilmeme
195 kez görüntülendi
23, Mart, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
23, Mart, 2022 YapisorEditor tarafından düzenlendi

Müteahhit nedir görevi nelerdir gibi sorular son yıllarda birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Müteahhit en kaba tabirler bir inşaatın tüm yapım sürecini baştan sona koordine eden kişidir. Bu nedenle herhangi bir inşaat faaliyetine başlamak isteyenlerin alanında uzman ve referans sahibi müteahhitler ile çalışmaları tavsiye edilmektedir.

Müteahhit olmak için sanıldığının aksine zorlayıcı şartlar aranmamaktadır. İlgili resmi kurumlardan alınmış yeterlilik belgesine sahip kişiler müteahhitlik faaliyetlerine başlayabilirler. Müteahhit nedir sorusuna yanıt arayanlar ilk olarak  belirli yeterlilikleri karşılıyor olması gerekir.

 

Müteahhit Nedir?

 

Müteahhitlik belgesi sahibi kişilerce bir inşaatın tüm yapım sürecini kontrol eden, proje için gerekli çalışanları işe alan ve denetleyen kişiler müteahhit olarak tanımlanmaktadır. İnşaat sürecinin iyi bir şekilde koordine edilmesi ve denetimlerin zamanında yapılarak, faaliyetin yürütülmesini sağlamaktadır. Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından sözlük karşılığı ‘’yüklenici’’ olarak verilmiştir. Bu tanıma göre bir inşaatın tüm işini yüklenen/üstlenen kişilere müteahhit denir.

Halk arasında daha çok müteahhit olarak tanımlanan bu yükleniciler, sözleşme ve kontrat ile üzerine alınan işi veya projeyi gerekli yöntemler ile temin ve tamamlamayı taahhüt eden kişiler olarak tanımlanabilir. Özel veya tüzel kişiler bu kapsamda faaliyet gösterebilmektedir.

 

Nasıl Müteahhit Olunur?

 

Müteahhitlik yetki belgesi sahibi olan kişiler tarafından yapılabilmektedir. Sanıldığının aksine çok kolay bir şekilde müteahhit olunmaktadır. Bunun için herhangi bir üniversite mezuniyeti şartı aranmamaktadır. 18 yaşını dolduran her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilgili birimlerine başvurmaları halinde, ‘’yeterlilik belgesi’’ almak suretiyle bu faaliyetleri yürütebilmektedirler. Ülkemizde son dönemde artan bu faaliyetlerin daha profesyonelleştirilmesine yönelik bazı üniversiteler tarafından da çeşitli sertifika programları uygulanmaktadır.

Müteahhit olmak isteyen bir kişinin özellikle işletme yönetimi ve denetleme gibi vasıflarının olması son derece önemlidir. Öte yandan belirli bir sermayeye sahip olmak da son derece önemlidir.

 

Müteahhit Ne İş Yapar?

 

Müteahhit belgesi sahibi olan kişiler bir inşaat projesinin en başından sonuna kadar olan sürecini takip ederek, buna uygun kişileri ve araçları temin eden ve planlanan sürede projenin tamamlanması için denetim ve koordinasyon faaliyetlerini yürütmektedir. Gerçek veya tüzel kişilerce yürütülecek bu faaliyetlerin kapsamı oldukça geniştir. Müteahhit nedir sorusu kapsamında müteahhitlerin yaptıkları işler be görevleri kısaca şu şekildedir:

  • İnşaat projesini başından sonuna kadar planlamak.
  • İşçilik, malzeme, makine ve diğer tüm masraf kalemlerini belirleyerek fiyat teklifi oluşturmak.
  • Verimliliği artırarak, maliyetleri makul oranda düşürmek.
  • Proje takvimi oluşturmak.
  • Projenin yasalar ve ilgili yönetmeliklere uygunluğunu denetlemek ve varsa eksiklerin giderilmesi için başvuru yapmak.
  • Zamanında ve bütçeyi aşmadan projeyi tamamlamak.
  • İşçi sağlığı ve güvenliği muhafaza etmek.
  • Mimar, mühendis gibi profesyonellerle koordineli şekilde çalışmak vb.

 

Müteahhit İş İmkanları

 

Müteahhit iş olanakları diğer meslek gruplarından farklıdır. Bir inşaat projesinin baştan sona tüm sürecinin planlanmasında görevli olması nedeniyle birçok işin bu kapsamda yapılması mümkündür. Kendi şirketi ile profesyonel olarak görev yapabilir veya serbest olarak da bu kişilerin belirli yasal prosedürleri karşılamaları halinde faaliyet göstermeleri mümkündür. Bu yönüyle müteahhit iş imkanlarının kapsamı geniştir. Her zaman inşaata ihtiyaç olacağı için müteahhitlere olan ihtiyaç da azalmayacak, aksine artan nüfus nedeniyle artacaktır.  

 

Müteahhit Maaşları Ne Kadar?

 

Müteahhit maaşları birçok farklı etkene göre değişiklik göstermektedir. Aylık olarak ortalama bir hesaplama yapıldığında ise 5 bin TL’nin üzerinde olduğu düşünülebilir. Elbette müteahhitin faaliyet alanına, işin niteliğine ve diğer pek çok değişkene göre maaşları farklılık gösterecektir. Söz konusu oran en düşük müteahhit maaşı olarak düşünülebilir. Kendi hesabına çalışan profesyonel müteahhitlerin aldıkları maaşlar tahmin edilenlerin de üzerinde seyredebilir.  

 

Müteahhit Bir Binadan Ne Kadar Kazanır?

 

Müteahhit nedir ne kadar maaş alır sorusunun yanıtı için bir binadan ne kadar kazandığının da incelenmesi yerinde olacaktır. Ortalama olarak bir binadan müteahhitin kazanacağı para konuma, anlaşma oranlarına ve diğer değişkenlere göre farklılık gösterecektir. Ortalama bir hesaplama yapıldığında ise daire başına, satılan her bir dair için 40 – 50 bin lira arasında kazanç sağlandığı ifade edilmektedir. Bu kaba hesaba göre 400 – 500 bin lira arasında bir kazançtan söz edilebilir.

Öte yandan proje niteliğine göre değişmekle birlikte bu oranlar çok daha yüksek seviyelere çıkabilmektedir. Zaman zaman kat karşılığında yürütülen faaliyetlerde daha yüksek kazanç elde edilmesinde etkilidir.  

 

Müteahhit Olmak İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir?

 

Müteahhit görevleri dikkate alındığında bu kişilerin ciddi bir sermayeye sahip olması gerekmektedir. Tüm sürecin müteahhit tarafından yürütüleceği düşünüldüğünde sıfırdan bu işe başlayan bir kişinin ilk etapta ciddi bir gideri olabilir. Bu alanda ilerledikçe ve projeleri tamamladıkça kısa sürede sermaye birikmesi ve kârlı bir iş olması nedeniyle birçok kişinin son dönemde bu işe yöneldiği görülmektedir.  

 

Parasız Müteahhit Olunur Mu?

 

Müteahhit olmak için her işte olduğu gibi belirli bir sermaye gerekecektir. Parasız olarak bir inşaatın projeden bitimine kadar olan süreçte oluşacak giderlerin karşılanması zor olacaktır. Öte yandan proje sahibi veya çalışılan firma özelinde çok fazla sermaye gerektirmeden de yapılması düşükte olsa bir ihtimal olarak değerlendirilebilir. Müteahhit nedir sorusunun yanıtı aynı zamanda müteahhit olmak için sermayenin ne kadar önemli olduğunu da göstermektedir.


Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

İlgili sorular

1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 323 kez görüntülendi
17, Mayıs, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 1 beğenilmeme
1 cevap 571 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 610 kez görüntülendi
25, Kasım, 2019 İnşaat Firmaları kategorisinde İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 2,496 kez görüntülendi
0 beğenilme 1 beğenilmeme
1 cevap 443 kez görüntülendi
2, Mayıs, 2018 Türkçe Terimler kategorisinde zühtü C14 (69 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2024 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları |

...