Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Suntalam Nedir?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


1 beğenilme 0 beğenilmeme
453 kez görüntülendi
17, Mayıs, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu

 

Suntalam, suntanın her iki yüzeyinde 1 mm’ye yakın bir lamine kaplaması ve cumbalar ile kaplanmasıyla elde edilir. Yapı itibari ile dokusu serttir. Suntanın her iki yüzüne lamine kaplanması sonucu suntalam ismini almıştır. Kırmızı, turuncu, beyaz gibi suntalam renkleri elde edilebilir. Mobilya, panel yapı ve bölme yapı üretiminde sıkça kullanılır.

 

image

 

Sunta Nedir? Sunta ve Suntalam Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sunta, diğer bir ismi ile yonga levha veya LDF ( Lower Denisty Fiberboard) odun talaşı gibi artıkların kimyasal yapıştırıcılar ile karıştırılıp presslenmesi sonucu elde edilir. Düşük yoğunlukta lif levhasıdır, keresteye alternatif olarak üretilmiştir. Keresteye göre çok daha ucuzdur. Sunta ve Suntalam arasındaki farklar ise şu şekildedir; sunta suntalama göre lamine ile kaplanmadığı için hem dış etkenlere daha çok maruz kalacağından çürümesi çok daha hızlı olacaktır. Suntalam, suntaya göre mukavemeti daha yüksek bir malzemedir, suntalam dekoratif amaçla kullanılabileceği gibi suntanın kendi başına dekoratif amaçla kullanılması pek mümkün değildir.


 

MDF Nedir? MDF ve Sunta Arasındaki Farklar Nelerdir?

MDF, Medium Density Fiberboard tanımının kısaltılmış hali olup, orta yoğunlukta lif levha demektir. MDF plakaların %90 kısmı odundan oluşur. Doğada hazır halde bulunmayan MDF, insan yapımı bir ahşap malzemedir. Ahşap liflerin ısıl işlemden geçerek sıkıştırılmaları ile elde edilir.
MDF nedir sorusunun diğer bir cevabı ise; sert veya yumuşak ahşap kalıntılarını parçalayıp ahşap life çevirdikten sonra, yüksek ısı ve basınç altında mum ve reçine tutkalla meydana getirilen ahşap malzeme olarak verilebilir.

Sunta yani LDF, MDF’ye göre dayanımı daha düşük lakin maliyeti daha düşüktür. MDF’de ahşap kalıntıları tutkalla harmanlanıp presslenirken, suntada ise odun talaşının kalıntılarıyla tutkalın harmanlanıp presslenmesiyle oluşur. MDF’ de boşluklar çok daha az iken suntada boşluklar çok daha fazladır dolayısıyla mukavemeti de MDF’ ye göre daha azdır. MDF rahatça boyanabilir, renk seçeneği çoktur fakat sunta için aynısını söyleyemeyiz. Sunta kolay olarak boyanmaz, montajı bir kez yapıldı mı bir daha yerinden söküp kullanılması nerdeyse imkansızdır. MDF kolayca sökülüp başka bir işte kullanılabilir.

 

Sunta mı, Suntalam mı MDF mi?

Sorumuzun cevabı tamamen kullanım alanınıza göre değişecektir. Örneğin bir mobilya arkasında sadece kapatma olarak kullanacağınız bir iş için maliyeti yüksek MDF yerine tam da bu iş için üretilmiş olarak sunta kullanılması çok daha mantıklı olacaktır, aynı mobilyanın rafları ise düşük mukavemetinden dolayı sunta olamayacağı gibi hem istenilen mukavemet hem de istenilen ekonomiklikte olmasından dolayı suntalam kullanılması doğru tercih olacaktır. Sonuç olarak kulllanım alanınıza göre üç farklı malzemeyi de kendi kulvarlarında değerlendirmeniz gerekecektir. İşte size fikir vermesi için özetle sunta, suntalam ve MDF karşılaştırmalarının özeti;

 

Suntanın MDF malzemeye göre bir artısı, daha çok vida tutma kapasitesine sahip olmasıdır, çok vida kullanılarak monte edilen mobilyaların yapımında bu nedenle sunta tercih edilir. Sunta bakımı ve temizliği kolay bir malzemedir.

Suntalam (LDF), suntaya göre tüketici açısından tekrar kullanmaya veya onarıma göre sunta ile karşılaştırıldığında bir adım önde olsa da sunta da ekonomikliği ile bu yarışa dahil olmaktadır. Suntalamın dış yüzü lamine ile kaplandığından su ve dış etkenlerden daha az etkilenecekken sunta boşluklu yapısı gereği malzeme ömrü suntalama göre daha kısa olacaktır.

Sunta levha, MDF ile karşılaştırıldığında daha fazla vida tutma kapasitesine sahiptir, bu yüzden vida kullanılarak monte edilebilen mobilyaların yapımında tercih edilir. Ayrıca minimum bakım gerektirir ve temizlenmesi kolaydır.
Yatak odası mobilyaları üretiminde her zaman MDF tercih edilir, çünkü sunta ağır yük taşıyacak güçte ve kalitede bir malzeme değildir. Ayrıca güzel boyanmış bir MDF nin görüntüsü aynı ahşap gibidir, çok şık bir görüntü verir. MDF gardrop, MDF dolap, MDF kitaplık gibi birçok ürünü yıllarca sağlam bir şekilde kullanabilirsiniz.

Mdf yapısal olan bütünlüğe sahiptir, ekolojik uyumu yüksektir, bu nedenle işlenebilirliği de yüksektir. Çok yönlüdür ve şekillendirilme avantajı vardır.

 

image  

 

 

Suntalam Renkleri Nelerdir?

Suntalam yapısı gereği kolayca boyanan bir malzemedir, istediğiniz renkte suntalam bulabilirsiniz. İşte örnekleri:

 

 

 image

 

Suntalam Boyanır Mı?

Evet suntalam boyanır, üretim kısmında pressleme ve içindeki kimyasal aynı zamanda ahşap kullanımı suntaya göre çok daha yüksek olduğundan boyanması daha kolayıdır. İstediğiniz renkte hazır suntalam bulabilirsiniz ama kendi eviniz, işyeriniz, okulunuz için hali hazırda suntalamı boyamak istiyorsanız, suntalamı birtakım aşamalardan geçirmeniz gerekecek. İlk olarak suntalamın üstü kaplı olduğundan düzgün bir şekilde boya tutmayacaktır, bu aşamada yapmanız gereken işlem ise suntalamın lamine kısmını zımparalamanız gerekiyor fakat burada dikkat etmeniz gereken bir husus ise suntalamın lamine kısmını zımparaladığınız için suya ve rutubete dayanıklılığı bir hayli azalacaktır. Zımparaladığınız yüzeye kullanacağınız boya türüne göre astar kullanmanız, ardından da istediğiniz renge ulaşmak için boyayı birkaç kat uygulamanız gerekecektir.

 

Suntalam Sağlam Mıdır? Kaliteli Midir?

Suntalam çoğu işiniz için sağlamdır ve kalitelidir ama bir MDF kadar sağlam değiildir. Suntalam her ne kadar sağlam olsa da ıslak alanlarda (mutfak ve banyo) kullanılması tavsiye edilmez. Suntalamı sağlam yapan şey ise boşluk oranının az olması, kullanılan malzeme ve tutkal oranı ile açıklanabilir. Kalite ise tamamen kullanılan malzme ve üretim süreci ile ilgilidir, kalitesiz bir ahşaptan dolaylı olarak kalitesiz suntalam elde edilecektir.

 

 

Saygılarımla...

Emir Mert Salkın

 

 

 


Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

İlgili sorular

1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 365 kez görüntülendi
23, Mart, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 317 kez görüntülendi
17, Mayıs, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 534 kez görüntülendi
17, Mayıs, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 358 kez görüntülendi
17, Mayıs, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 288 kez görüntülendi
23, Mart, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...