Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Müteahhit Nedir Nasıl Olunur?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


1 beğenilme 0 beğenilmeme
317 kez görüntülendi
17, Mayıs, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu

Bu yazımda size nasıl müteahhit olacağınızı ve müteahhit olmanız için gereken koşullardan bahsedecek ve Müteahhit Nedir? Nasıl Müteahhit Olunur? Müteahhit Ne İş Yapar? Müteahhit İş İmkanları Nelerdir? Müteahhit Maaşı Ne Kadardır? Müteahhit Bir Binadan Ne Kadar Kazanır? Parasız Müteahhit Olunur Mu? gibi soruları cevaplayacağım, iyi okumalar dilerim.

 

 Müteahhit Nedir?

Sözlük anlamı olarak müteahhit, “Başkası için yapı ve ticaretle ilgili bir işi yapmayı üstüne alan kimse, yüklenici.” olarak geçmektedir. Müteahhit kelimesinin teknik olarak anlamına bakıldığında ise, “Belirli bir bedel karşılığında ve belirli bir zaman içinde devlete veya özel kişilere belirli bir işin yapımını veya belirli bir mal ya da eşyanın sağlanmasını üstlenen kimse, bina yapıp satan kişi (yap-şatçı).” olarak geçmektedir.

 

Nasıl Müteahhit Olunur?

Öncelikle en çok sorulan sorulardan biri olan, “Müteahhit olmak için üniversite mezunu olmak gerekir mi?” sorusunu cevaplayalım. Hayır, müteahhit olmak için üniversite mezunu olmanıza gerek yok. 18 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne başvurup, ‘Yeterlilik Belgesi’ alarak müteahhit olabilirler. Bazı üniversitelerin müteahhitlik sertifika programı da mevcuttur. Daha profesyonel olmak istiyorsanız belirli üniversitelerin bu sertifika programlarından yararlanabilirsiniz.

 

Müteahhit Ne İş Yapar?

Müteahhit ne iş yapar sorusunun cevabı ise tanımı gereği bedeli karşılığında devlet veya özelden işi alıp belirli bir ücret karşılığında işi tamamlamak üzere alan kişiye denir. Müteahhit, kaba ve ince inşaat işini aldıysa ekipleri organize eder ve işe başlar, bir nevi liderlerdir. Bir inşaat mühendisinin veya mimarın yapacağı işleri yapmakla yükümlü değildir. Kendi bünyesinde çalıştırmak üzere gerekli alanlarda meslek sahiplerini kadrosuna katabilir. İşi istenilen süre ve belirlenen şartlarda yaptığı-yaptırdığı sürece herhangi bir sorun oluşmaz.

 

Müteahhit İş İmkanları Nelerdir?

Müteahhit olmak kendi işinizin sahibi olmaktır, iş imkanlarını kendiniz oluşturursunuz. Örnek vermek gerekirse, A firması yapılacak 15 katlı bir konut işi için teklifleri değerlendirir ve sizin gibi birkaç müteahhit daha teklif verir ve A firması teklifleri değerlendirir. Müteahhit olup iş imkanlarını daha çok bulmak için çevrenizin ve tanınırlığınızın olması sizin iş imkanlarınızı arttıracaktır. İş imkanınızı arttırmak ise belirli bir güvenilirlikte fiyatı düşük tutmaktır. Belirli bir güvenilirlikte olmasından kastım, piyasa birçok müteahhit fiyatı düşük tutup “iş devam ederken çarkı çeviririz” şeklinde düşünmekte, fakat son derece yanlış bir düşüncedir. Bu şekilde başlanılan işlerin büyük bir kısmında müteahhit işi bırakmak zorunda kalmış veya batmıştır. Bunun asıl sebebi ise değişken olan ekonomimizde işi almak için normal fiyattan düşük tutmaktır. Devamlı olarak iş yapan müteahhitlik firmaları, çok fazla iş yaptığından düşük fiyat verebilmektedir. Piyasaya sürekli olarak çalıştıklarından da belirli güvenilirliğe sahip olurlar. Sonuç olarak isim ve çevre iş imkanları için son derece önemlidir.

 

 

 

Müteahhit Maaşı Ne Kadardır?

Müteahhit belirli bir maaş kazanmaz. Müteahhit olmak bir kafe sahibi olmak gibi düşünülebilir. Kafe sahibinin maaşı olmayacağı gibi sadece kazancı olur. Müteahhitlikte de aldığınız fiyat üzerinden belli bir kar elde edersiniz, bu sizin kazancınız olacaktır. Kazancınız aylık 10.000 TL olacağı gibi 100.000 TL de olabilir.

 

Müteahhit Bir Binadan Ne Kadar Kazanır?

Geldik en çok sorulan sorulardan bir diğerine, camdan dışarı baktığınız zaman büyük ihtimalle bir sürü bina göreceksiniz fakat nerdeyse hepsi birbirinden faklı olacak sebebi ise istenilen iş, ekonomik durumlar, imar vb. koşullar altında değişir. Bir bina 20 katlı olacağı gibi 5 katlı da olabilir. Çok düşük kar oranında 20 katlı bir işten kazanacağınız para, yüksek kar marjlı yapacağınız 10 katlı bir binadan daha çok kazandırabilir. Sonuç olarak sorumuzun cevabı çok değişkendir, aynı mahallede aynı kat sayısına sahip iki binada bile kullanılan malzeme ve giderler kazancı büyük oranda değiştirecektir.

 

Müteahhit Olmak İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir?

Mevcut ekonomide kur fiyatlarından dolayı işçilik ve malzeme fiyatları çok değişken olmakla birlikte, yap-sat yapmak istiyorsanız bunun içine bir de arsa fiyatını katmak zorundasınız. Bir köyde alacağınız ve yapacağınız arsa için hesap yapacak olursak arsa fiyatınız, şehirdeki arsa fiyatına göre çok daha makul olacaktır, lakin hesaba katmanız gereken birkaç unsur daha var işçilik ve malzeme. Malzeme yönünden, köyde yapacağınız binaya fabrika veya satın aldığınız yer uzak olacağından nakliyat ücreti de artacaktır. İşçilik tarafından bakarsak yine uzaklık ve imkanlardan dolayı ekip, normalden daha fazla ücret isteyecektir bir şeyden eminim ki, şehrin merkezinde 4 blok 25 katlı konut ve ticari içeren bir site şantiyesinden daha az bir sermaye ile köy evi inşaatını bitirebileceksiniz.

 

Parasız Müteahhit Olunur Mu?

Sorumuzun cevabı hayır olunmaz. “ Olurr, nasıl olunmuyor? Benim bir arkadaş var...” diye başlamadan hemen hikayenizin nasıl biteceğinden bahsedeyim. Cebinizde para olmadan işi almak için günlük kiraladığınız jipiniz ile iş sahibinin yanına teklif vermeye gittiniz, en ucuz fiyatı verdiniz çünkü işi almak zorundasınız. İşi aldığınızı farz ederek devam edelim, kendi sermayeniz olmadığı için işi taşerona verdiniz veya kat karşılığı anlaştınız. Şu durumda çok zor fakat daha hiçbir şey ortada değilken bir miktar daire sattınız ve cebinize giren para ile işe başladınız, fakat bu miktar yetmemeye başladığı anda daire fiyatlarını düşürerek satış yapmaya devam ettiniz. Şanslıysanız borcunuz olmadan işi bitirecek ve büyük ihtimalle bir daha böyle bir işe girişmemek için tövbe edeceksiniz. İşi taşeron firmaya verdiğiniz zaman da değişen çok bir şey olmayacak, taşeronunuz da bir noktadan sonra sıkışıp avans isteyecek siz de bu miktarı karşılayamayacağınızdan iş duracak. Mal sahibinden hakedişinizi(?) isteyeceksiniz fakat ortada hak ettiğiniz bir iş yok mal sahibi ücreti vermeyi doğal olarak reddedecek, bir oraya bir buraya borç bulmak için uğraşacaksınız. Sonuç olarak parasız müteahhitlik yapmak parasız kitap yazmaya benzemez, giderler çok fazla olacağı gibi yeri gelince cebinizden karşılamanız gereken ücret kitap yazmaya göre devede kulak kalacaktır.

 

Saygılarımla...

Emir Mert Salkın

 

 

 

 

 

 

 

 


Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

İlgili sorular

0 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 191 kez görüntülendi
23, Mart, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 1 beğenilmeme
1 cevap 565 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 2,470 kez görüntülendi
0 beğenilme 1 beğenilmeme
1 cevap 435 kez görüntülendi
2, Mayıs, 2018 Türkçe Terimler kategorisinde zühtü C14 (69 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 534 kez görüntülendi
17, Mayıs, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...