Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Kalıp Kontrol Esasları

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


1 beğenilme 0 beğenilmeme
24,523 kez görüntülendi
12, Ekim, 2014 Kaba İnşaat kategorisinde Mühendis_Çocuk tarafından soruldu
Kalıp teslim alırken dikkat edilmesi gereken temel prensipler nelerdir? Şantiyelerde temel, kolon, perde ,döşeme vb. kalıplarını teslim alırken nelere dikkat ediyorsunuz?
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

1 beğenilme 0 beğenilmeme
13, Ekim, 2014 musab C16 (142 puan) tarafından cevaplandı

Kalıp konrolünde, öncelikle;şakül ile düzgünlüğü kontrol edilmeli, akslar kontrol edlmeli, yağlandığı kontrol edilmeli.

 

kolon kalıbı yapılırken aks 5x10 larının projedeki aksların olcusunde yerlestirilip yerlestirilmedigine kontrol edilmelidir.Aksi takdirde kolonlar projedeki yerlerinde olmayacak,bunu duzeltmek için ise kalıpcı ustası kolonları sakulsuz yapacaktır.Cunku bu hatasını bir ust katta duzeltmek isteyecektir.En onemli adım budur.Aks 5x10 larından sonra kolon yan kalıpları cakılır.Buradaki kontrol esasları kolon kalıbının sakulunde ve aks dahilinde olmasıdır(aks kontrolu aksın oldugu yerde ip cekilerek kontrol edilir.)Kolon kalıbından sonra kiriş alt kalıpları cakılır.Kolon alt kalıbından sonra T direkler cakılır.T direkler cakılır iken kiriş alt kalıbının tabanın dogrusal olması gerekmektedir.Bunun içinde kiriş alt kalıbı ip cekilerek kontrol edilir.Kiriş alt kalıbının dalgalı olması bu sekilde onlenir.Kiriş alt kalıbından sonra kiriş yan kalıpları cakılır.Bu yan kalıplarının terazisinde olması gerekmektedir.Bunun nedeni kiriş yan kalıplarına doseme kalıbının cakılmasıdır.Bu kısım yanlıs yapılırsa doseme kiriş iç kısımları dogru olcude olmayacaktır.Kiriş yan kalıplarından sonra dosemeyi yapmak için kiriş yan kalıplarına 5x10 lar cakılır.Ve doseme ızgaraları bu 5x10 lara cakılır.Igzaralar cakıldıktan sonra doseme keresteleri cakılır.Izgara kontrolunde 5x10 ların ve 10x10 ların konumları ve adetleri kontrol edilir.Seyrek yapılmıs ise bunlar sıklastırılır.(Sıklık seyreklik dosemenin buyuklugune gore degişir.)Dosemenin altındaki ızgaralarda(tasıyıcı olan 5x10 yada 10x10larda) teleskopik direk kullanılır bunların araları onemlidir.Seyrek olması durumunda bunlar sıklastırılır.(Ort. iki teleskopik direk arası en az 70 cm olmalı)

Kolon kalıbında ayrıca yan kalıplar cakıldıktan sonra kolona dik dogrultuda kusaklar yapılır.Bu kusaklarda en az 4 adet olmalıdır (Bu adet kat yuksekligine gore degisir.)


Tum kalıp bittikten sonra kalıp temizlenmelidir.Temizlik işi bittikten sonra kalıp kalıp yagıyla yaglanmalıdır.Yagın onemi;

1-)Betonun içindeki suyun kalıp tarafından emilimini engeller.

2-)Beton dokulup kalıp sokulurken kolaylıkla sokulmesini saglar.

1 beğenilme 0 beğenilmeme
22, Aralık, 2014 medeniyet muhendisi C16 (101 puan) tarafından cevaplandı
19, Kasım, 2019 İnşaat Mühendisi tarafından düzenlendi

Kalıp İşlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

1. Kalıp cinsi ve sistemi sözleşme şartları ve yapının derzleri dikkate alınarak belirlenmelidir.

2. Kalıp miktarı, iş programı, yapının özelliği, üretilecek kalıp metrajı, mevsim şartları, kalıp söküm süreleri dikkate alınarak belirlenmelidir.

3. Kalıplar, düşey ve yatay yükler altında deformason ve oturma yapmayacak şekilde, kullanılan malzeme cinsine bağlı olarak TS 647 veya TS 648’e göre tasarlanmalı, devrilme, kayma ve yüzmeye karşı tahkikleri yapılmalıdır.

4. Pano kalıplar için, kullanılan elemanları detayları ile içeren, montaj resimleri hazırlanmalıdır.

5. Pano kalıplar vinçle kaldırıldığında deforme olmamalıdır.

6. Prefabrik kalıp sistemleri kullanıldığında kalıpların sökümü, taşınması ve montajının ne tür ekipmanlarla yapılacağı, ekipmanların üretiminin her safhasında ünitelere yanaşıp yanaşmayacağı irdelenmelidir.

7. Kalıp yüzeyi çapaklardan temizlenmeli, bozuk yüzeyler ve kullanılmayan gergi delikleri çelik macunu ile onarılıp tıkanmalı, yüzey yağlanmalıdır.

8. Beton şerbetinin akıp kaçmasını engellemek için ek yerleri conta veya süngerle tıkanmalıdır.

9. Kalıbın kot, boyut ve koordinatlarının projeye uyumlu olması kalıp yüzeylerinin düşeyliği, kalıbın karşılıklı yüzeyleri arasındaki mesafenin sabitliği, derz yerleri, derz yerinde pah çıtası olup olmadığı kontrol edilmelidir.

10. Dikmelerin, enlemelerin, diyagonallerin, gergi çubuklarının, payandaların kalıp tasarım hesap ve çizimlerine uygunluğu adet ve yerleşimleri incelenerek kontrol edilmelidir.

11. Betonun rahat dökülebilmesi için gerekiyorsa yeterli emniyeti sağlayan çalışma platformu yapılmalıdır.

12. Kalıp yapımına başlamadan önce, dökülecek beton içinde bırakılacak, donatı, su tutucu bant, ankraj levhası, ankraj bulonu, boru gibi malzemelerin projelere uygun olarak imalatı sağlanmalı ve bunların kalıba nasıl monte edileceği planlanmalıdır.

13. Dökülecek beton bölümü içinde bırakılacak delik ve boşluklar ile boru, ankraj bulonu, ankraj levhası, su tutucu bant gibi aksesuarların kot, koordinat ve boyutları projeye uygun olmalıdır.

14. Aksesuarların beton dökümü sırasında biçim ve konum değiştirmelerinin önlenmesi için tedbirler alınmalı, ankraj bulonlarının yiv ve çentikleri greslenip naylonla sarılarak beton etkisinden korunmalıdır.

15. Kalıp alma süreleri için şartnamede belirtilen değerler dikkate alınmalıdır. Ancak kür uygulaması, hava sıcaklığı ve diğer olumlu şartlar altında beton numunelerinin yeterli mukavemete ulaştığı tesbit edilirse kalıp sökümü kontrol mühendisinin de onayı ile daha erkene alınabilir.

16. Kalıp elemanlarının kullanma sayısı o kalıp sisteminin kalitesini de gösterir. Bu sayı ahşapta dört, metal olanlarda ise ondan fazla olmamalıdır.

 


İlgili sorular

0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 1,133 kez görüntülendi
29, Kasım, 2016 Kaba İnşaat kategorisinde İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 2,414 kez görüntülendi
26, Ekim, 2014 Kaba İnşaat kategorisinde misafir tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 413 kez görüntülendi
26, Ekim, 2014 Kaba İnşaat kategorisinde İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 363 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
3 cevap 7,844 kez görüntülendi
25, Ağustos, 2016 Kaba İnşaat kategorisinde koraykoray C16 (206 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...