Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Saplama kirişin dez avantajları var mıdır ?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


0 beğenilme 0 beğenilmeme
5,224 kez görüntülendi
21, Haziran, 2017 Yapı Dinamiği kategorisinde misafir tarafından soruldu
Saplama kiriş
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

3 Cevaplar

2 beğenilme 1 beğenilmeme
21, Haziran, 2017 candyman C35 (1,626 puan) tarafından cevaplandı
6, Temmuz, 2017 İnşaat Mühendisi tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
Merhabalar.

Bu sorunuzu şöyle açıklıyayım.

Saplama kirişler niçin kullanılır?

Saplama kirişler etraftaki çerçeveler tamalandıktan sonra ortaya büyük döşemeler çıkar ise bu döşemeleri uygun boyutlara getirmek için kullandığımız bir sistemdir.

birde her noktaya kolon koyamayız binamız kolon tarlası haline gelirdi ozaman muhakak bir birine 1-.1.5 mt yakın yerler olucak buralara kolon atıp kısa kirişler oluşturmakta pek sağlıklı değildir bu yüzden saplamalar oluşur.

aynı zamanda merdiven mesnetleme ve boşluklu mekanlarda boşluk kenar yükünü almak için ve çerçeve olmayan döşemelerde atılan duvar yüklerini iyi aktarmak içinde kullanılır.

Şimdi dez avantalarına bakalım: Şöyle söyliyeyim genellikle çerçeve oluşturmak daha iyidir çünkü kolonlar bu durumda bir birlerine yatay yükleri daha iyi aktarırlar ve kolonlar daha az kendi başına hareket eder.

Yani gerek kolonun daha rijit daha hareketsiz olması için gerek oluşan yatay yükleri daha iyi aktarmakta çerçeveler oluşturmak daha iyidir saplamalar oluştuğu zaman yatay yük aktarımı daha az olur ve kolonlar daha rahat hareket eder buda biraz istenmeyen durumdur.
22, Haziran, 2017 Ferdi_cengiz 04 C14 (1 puan) tarafından yorumlandı
Çok açıklayıcı oldu çok teşekkürler
6, Temmuz, 2017 İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından yorumlandı
saplama kirişler okulda bize öcü gibi anlatıldı, asla kullanmayın dendi. doğru mudur ?
2, Ağustos, 2017 candyman C35 (1,626 puan) tarafından yorumlandı
Bu mümkün değil şefim okul dediğimiz ortam bilirsiniz teorik olarak işler  piyasayı bilmezler.

Saplamalara öcü diyemeyiz.

Bilirsinizki kirişlerin aks üstünde bina sonuna kadar sürekli olarak devam etmeli peki size şunu sorayım bu aks ortasına merdiven geldi nasıl olucak ? sürekliliği kesmemiz lazım.

Aynı durum mimari nedenlerden dolayıda ortaya çıkıyor mesela kolonun karşısında kapı var ee kapının ortasına kolonmu koyalım :) bu durumda napcaz kolon koymuycaz kolon koyamadıgımz için döşememiz büyük olabilir şekilsiz olabilir  buda bize düzensizve büyük yatay kuvvetler vericektir. Bizde burda saplamayı kullanarak yük taşıması degilde kirişler yükerin düzenli iletilmesini sağlıyacagız.Yani saplama bizim için bir araçtır amacımız kiriş sürekliliği olmalıdır.

Birde şöyle diyeyim okulda hocalar melesef mimari planları düşünmüyor mimari plana göre saplama yapmaz isek bir birine yakın 80 cm 90 cm 1m lik kolonlar olusucaktır küçük çerçeve kirişleri pek istenilecek birsey değildir zaten okadar yakın kolon koymakta iyi değildir bizde napıcaz saplama kullanıp iletimleri düzgün hale getircez.

Saplama öcü değildir saplama araçtır gerektiğinde kullanılmalı mühendislikte herşey münkündür ama ideale yakın olmak herzaman daha iyidir. Zaten bu saplama olayları Yüksek yapılarda perde destekleriyle yapılmalıdır. Aynı zamanda yüksek yapılarda süreksiz çerçevelerden kaçınılmalıdır mükün oldukça aks boyu kirişler devam ettirmelidir.
9, Mart, 2019 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı

@candyman


Konu hakkinda bilgi sahibi degilsiniz ancak iyi niyetle cevap vermeye calismissiniz. Yazdiginiz yazida saplama kirislerin neden oldugu sorunlardan bahsetmemissiniz bile. Herkes kendi uzmani oldugu alanda bilgi vermeye calisirsa daha saglikli olur diye düsünüyorum. Sonucta burayi okuyan ve yanlis bilgi edinebilecek ögrenciler bulunuyor. 
2 beğenilme 0 beğenilmeme
24, Haziran, 2017 Remzi Başaran C20 (673 puan) tarafından cevaplandı
Bilindiği gibi kirislerde mesnet bölgelerinde kesme kuvveti büyük orta bölümlerde küçüktür.etriye siklastirma mantığı ancak saplama kiriş taşıdığı yükleri saplandigi kirise tekil yük olarak aktarır.böyle bir durumda kirişin orta bölümlerinde de kesme kuvveti oluşacaktır.
2 beğenilme 1 beğenilmeme
9, Mart, 2019 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından cevaplandı
Remzi Basaran rumuzlu üye biraz aciklamaya calismis ben de onun yazdiklarina ek yapicam.

Saplama kiris saplandigi kiriste deprem nedeniyle tekil kuvvet olusturur. Bu tekil kuvvet sonucu da hem ekstra kesme kuvveti Vy hem de Mz momenti olusur. Saplama olmayan kiriste sadece My momenti ve Vz kesme kuvveti olusur normalde. Saplanan kiriste ise artik Mz ve My momentleri + Vz ve Vy kesme kuvvetleri olusur. Ayrica saplama kiriste de döseme yükleri dolayisiyla bir moment olusacak. Bu momenti de saplandigi kirise aktarmaya calisacak. Bu moment de saplandigi kiriste burulma momenti yaratacak. Yani saplamasi olmayan kirisi sadece My ve Vz yükleri icin dizayn etmemiz gerekirken saplamasi olan kirisi ise My, Mz, Mt, Vy ve daha büyük Vz yükleri icin dizayn etmemiz gerekiyor. 
13, Mart, 2019 candyman C35 (1,626 puan) tarafından yorumlandı
Merhabalar.

Şöyle açıklamak istiyorum. Benim yazdığım yazıda teknik bakımdan hiç bir yanlışlık yoktur bunu hiçbir şekilde iddia edemezsiniz.Ben saplamaların ne için kullanıldığını anlattım dezavantajları kısmında kesme kuvveti ve moment bakımından tesirlerini dile getirmedim bunun nedeni ise cevabın karışık olmamasıdır ben sadece akılda fikir oluşması için anlatım yaptım .Burada benim konu hakkında bilgisizliğimi yargılayacak bir kişi değilsiniz sizin yazdıklarınızı bende yazabilirdim bu sizin bu konu hakkında üstad olduğunuzu göstermiyor adabınızla konuya ek olarak şunları ilave etmek istiyorum eklemek istiyorum deyip cevabın eksiğini tamamlayabilirdiniz.statik acıdan yaptığınız eklentiler içinde teşekkür ederim.

İlgili sorular

2 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 993 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 1,574 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 291 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 267 kez görüntülendi
22, Mayıs, 2020 Plaxis kategorisinde ahbegonul C14 (4 puan) tarafından soruldu
3 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 368 kez görüntülendi
25, Şubat, 2019 İnşaat Mühendisliği kategorisinde aayse C14 (11 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...