Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

kolon eksenel yükü

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


0 beğenilme 0 beğenilmeme
1,419 kez görüntülendi
23, Ekim, 2017 Yapı Statiği kategorisinde civilengineer12 C14 (25 puan) tarafından soruldu
4  katlı  yapının  kolon  eksenel  yüklerini  hesaplamaya  çalışıyorum.  en  üst  kat kolon   eksenel  yüklerini  buldum. bir  altındaki  katta kolon  ağırlığının  tamamını  mı  alacağım  yoksa  yarısını mı alacağım. kolonların  eksenel  yüklerini  tek  tek   hesaplıyorum. duvar  yükünü  nasıl  etki  ettireceğim. kolonların  etki  eden   alanlarındaki  duvar  yükünü mü alacağım  sadece.
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
23, Ekim, 2017 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından cevaplandı
19, Kasım, 2017 İnşaat Mühendisi tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
Kolon icin tamamini alabilirsin, böylece güvenli tarafta kalmis olursun. Duvar yüklerinin vs dagilimi konusu biraz karisik. Yazarak ne kadar anlatilir bilmiyorum. Kisaca elemanlarin tek ve birlikte nasil calistiklarini analiz edebilmen gerekli. Bunun icin de yapi statigi bilgilerini kullanman gerekli.

Örnek olarak cercevelerden olusan bir sistem ve cercevelerin kirisine oturan tugla duvarlar oldugunu varsayarsak, bu duvar yüklerini kirisin üstüne gelen yayili yük olarak alabilirsin. Duvar yükleri de (duvar tasiyici olmadigindan) kiris vasitasiyla mesnetlere gitmesi gerekiyor. Bu idealizede ufak bir sorun var, o da Türkiye'de gördügüm kadariyla tasiyici olmayan duvarlar bile üstündeki kirise bitisik insa ediliyor. Böylece tasiyici olmayan ve yük tasimayacagi/almayacagi hesaplanan duvara yük biniyor ve yük dagilimini biraz degistiriyor. Yurtdisinda tasiyici olmayan duvarlar üstündeki kirise bitisik yapilmiyor, aralarinda bosluk birakiyorlar (mantikli olarak). Cerceve sistemine göre idealize edilmis bir statik sistem olusturman gerekiyor. Ayrica perde duvar varsa, perde üstüne direkt gelen yükleri temele kadar iletir. Dösemelerden de dösemenin mesnetlenme sartlarina bagli olarak belli bir yük alir. Asagida yazacagim yöntemle onu da hesaplayabilirsin.

Dösemelerin yük dagilimi icin basit idealizeler var, onlari betonarme dersinde ögrenmis olman gerekiyordu. Türkiye'de betonarme ders notlarina baktigimda hep döseme tiplerini vs anlatip, hangi durumda kullanilir vs diye anlatilmis. En fazla üstün körü Strip Method anlatilmis olarak gördüm. Asil olmasi gereken dösemelerin davranisi detayli bir sekilde anlatilmaliydi. Yüklerin nasil dagildigi, bu dagilimi nasil belirleyecegin vs gösterilmesi gerekiyordu. Ayrica ayni döseme sisteminin yük dagilimini da 1'den farkli sekilde secilebilir. Yani tek bir dogru yol da yok. Pratik amaclar icin dösemelerden gelen yükleri hesaplaman icin tablolar var. Onlari kullanabilirsin. Türkiye'de Westergaard yöntemi olarak geciyormus. Dösemeler icin de bu kaynaktan Westergaard yöntemini okuyabilirsin: http://yildiz.edu.tr/~kircil/BETONARME%202_ders_ilk.pdf
19, Kasım, 2017 İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından yorumlandı
Forumda gördüğüm en başarılı cevaplardan, teşekkürler
1 beğenilme 0 beğenilmeme
23, Ekim, 2017 loscromwell C35 (1,576 puan) tarafından cevaplandı
Kolonun kendi ağırlığı aynı kolonun düşeyde yukarıdan aşağıya doğru basit bir fonksiyonla orantılı olarak artarak etki etmektedir. Burada siz sistemi daha kolay çözümleyebilmek için problemi idealize etmeniz gerekmektedir. Kolon yüklerini yukarıdan aşağıdan veya ortasından alındığını kabul ederek işlemlerinize devam edebilirsiniz. Kolonun kendi yükü kolon taşıma kapasitesine oranla çok çok az olduğu için işlemlerinize etki etmeyecektir.

İlgili sorular

3 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 2,204 kez görüntülendi
23, Aralık, 2018 Yapı Statiği kategorisinde koray52 C14 (50 puan) tarafından soruldu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 439 kez görüntülendi
30, Ekim, 2018 Yapı Statiği kategorisinde b.engineer C18 (478 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 895 kez görüntülendi
18, Haziran, 2018 Yapı Statiği kategorisinde nabiaga C14 (4 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 1,755 kez görüntülendi
17, Mart, 2018 Yapı Statiği kategorisinde yldrmanil C14 (69 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 684 kez görüntülendi
11, Ocak, 2017 Yapı Statiği kategorisinde civilmehmetkara C30 (1,355 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...