Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Beton kürlenmesi

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


1 beğenilme 0 beğenilmeme
13,332 kez görüntülendi
12, Eylül, 2014 Betonarme Yapılar kategorisinde serap tarafından soruldu
Beton nasıl kürlenmelidir?
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
25, Eylül, 2014 İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından cevaplandı
<p>
    Çok çeşit kürleme teknikleri vardır. Kür dediğimiz olay, betonun dayanımına ulaşması için gerekli olan nem ve sıcaklık ortamının sağlanmasıdır.&nbsp; Nedir bu kürleme teknikleri ? Sıvı püskürterek ( ata sporudur), ıslak örtü, kür katkıları ve de&nbsp; buhar ile kürleme.</p>
<p>
    Sıvı püskürtme, bidliğimiz hortumla sulamadır. Ancak hava sıcaklıgı 40 derece gibi yüksek seviyelerdeyse püskürtme kürden verim alınamayabilir böyle durumlarda&nbsp; telis bezi gibi örtülerle betonun üstünü örtüp bu örtüleri belirli aralıklarla sulayabiliriz. Bu da oldukça verimli ve pratik yöntemdir.&nbsp; Bunun dışında katkı malzemeleri vardır kürleme için. Kullanım miktarı, sıklığı ve şekli teknik föylerinde yazar. Buharla kürlemek için ekipmanlar mevcut. Buhar tutarak kürleniyor beton ben de yeni öğrendim bunu.</p>
<p>
    &nbsp;</p>
<p>
    Kürlemede şekli kadar süresi de önemlidir. Kürleme 18 Cº ve % 100 bağıl nemdeki 7 günlük yaşa eşdeğer beton dayanımına ulaşıncaya kadar sürdürülmelidir.&nbsp;&nbsp; Beton 7 gün sonunda %60-70 dayanıma, 28 gün sonunda ise %90-95 dayanıma ulaşır. Bu nedenle ilk 7 gün tabir-i caizse bebek gibi bakılmalıdır. Günde en az 2 defa, sabah ve akşam serinliklerinde kürlenmelidir. </p>
<p>
    &nbsp;</p>
<p>
    Kolay gelsin</p>
1 beğenilme 0 beğenilmeme
20, Aralık, 2014 medeniyet muhendisi C16 (101 puan) tarafından cevaplandı
23, Nisan, 2018 İnşaat Mühendisi tarafından düzenlendi

BETONUN BAKIMI

Betonun bakımı bir baska deyisle betonun kürü, beton yerlestirildikten sonra veya beton ürünlerinin imalatından sonra olusabilecek su kaybını engellemek ve hidratasyon reaksiyonlarının uygun sekilde ve zamanda gerçeklesmesini saglamaktır. Çimento hidratasyonu günlerce, haftalarca hatta aylarca sürer. Hidratasyon reaksiyonunun devamı için yeterli miktarda su ve sıcaklık gerekmektedir. Bu kosullar saglanamadıgı takdirde betondan beklenen dayanım ve dayanıklılık (durabilite) elde edilemez.

Betonun su kaybederek kurumasını önlemek, dolayısıyla çimentonun hidratasyonunu sürdürmesi için üç yol
izlenir:

· Su geçirmeyen (naylon-polietilen) bir örtü ile beton yüzeyi kapatılır
· Sürekli olarak betonun yüzeyinin nemli kalması saglanır. Genellikle hortum ya da mekanik spreyleme sistemi ile su püskürtülür ya da su göleti olusturulur.
· Kimyasal kür katkıları kullanılarak beton yüzeyinin kaplanması saglanır. Özellikle genis yüzeye sahip beton islerinde buharlasma ile kaybedilen su hidratasyon reaksiyonlarının yavaslamasına neden olacaktır.



1. Su ile Kür Yapılması

Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması saglanmalıdır. Uygun kür süresi yaklasık 7 gündür. Kıs aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur. Eger bu islem aralıklarla yapılıyorsa beton yüzeyinin kuru kalmamasına dikkat gösterilmelidir. Bu sistemin tek dezavantajı maliyetidir. 




Sistemin uygun islemesi için yeterli miktarda su ve tecrübeli uygulamacı gerekmektedir.
Telis bezi veya diger su tutucu örtüler kullanılarak da beton yüzeyinin ıslak kalması ve buharlasmanın daha az olması saglanabilir. Yüzeyde bozulma olmasını engellemek için beton sertlesir sertlesmez su tutucu örtüler serilmelidir. Özellikle döseme köselerinde daha dikkatli ve özenli olunmalıdır. Örtülerin sürekli ıslak kalmaları saglanmalıdır.





2. Kimyasal Maddeler ile Kür Yapılması

Resim 11’de görüldügü gibi uygulanan kimyasal kür malzemeleri isin cinsine göre farklılık gösterir. Beyaz veya alüminyum renginde olan kimyasal maddeler beton yüzeyinde ince bir polimer tabakası olusturur. Sıvı maddenin içindeki su zamanla buharlasır ve bilesikteki kimyasal madde beton yüzeyinde zarsı bir tabaka olusturur. Bu tabaka buharlasmayı çok düşük seviyelere indirdigi gibi, ö z ellikle sıcak mevsimlerde, beton yol gibi uygulamalarda günes ısınlarının beton yüzeyinde kırılmasını ve yansımasını da saglar.





3. Beton Yüzeyinin Örtü ile Kaplanarak Kür Yapılması

Polietilen örtüler, elemanlarda kalıplar söküldükten sonra en geç yarım saat içinde ve dösemelerde beton yeteri sertligi kazanır kazanmaz uygulanmalıdır. Uygulamaya beton yüzeyi kurumadan önce baslanmalıdır. Eger beton baskı beton ya da desenli yol ise örtüler hafif bir iskelet üzerine yerlestirilmelidir. Bu sayede beton yüzeyi bozulmamıs olur. Bu tarz bir kürde polietilen örtüler yerlestirilmeden önce betondaki suyun terleyip buharlasmasını beklemeye gerek yoktur. Kür uygulaması beton yerlestirildiginde baslanabilir.

İlgili sorular

2 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 1,439 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
6 cevap 27,439 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 720 kez görüntülendi
20, Kasım, 2019 Betonarme Yapılar kategorisinde Chief C14 (95 puan) tarafından soruldu
3 beğenilme 2 beğenilmeme
2 cevap 4,188 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 4,389 kez görüntülendi
12, Eylül, 2014 Betonarme Yapılar kategorisinde inşaat teknikeri tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...