Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Teorik bilgiler sadece teoride mi kalıyor ?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


0 beğenilme 0 beğenilmeme
959 kez görüntülendi
6, Ocak, 2018 Kaba İnşaat kategorisinde yusuf272 C14 (19 puan) tarafından soruldu
1 yıllık Yen'i şantiyeciyim deneyimli meslektaşlarıma sormak istediğim üniversite yıllarında betonarme gibi dersler öğrendiğiniz teorik bilgileri formülleri pek bağdaştıramıyorum siz değerli abilerim şantiyelerde bunları kullanıyor msnz hangilerini kullanıyorsunuz tecrübesizliğimi hoş görerek değerlendirmenizi rica ederim
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

3 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
6, Ocak, 2018 hasipsaci C30 (1,312 puan) tarafından cevaplandı
Formüllerden ziyade mühendislik mantığı ve hesaplamaları iyi bellemen lazım. Çünkü şantiyede sürekli olarak karşına çıkacak olan sorunlara pratik ve hızlı olacak çözümler üretmelisin. Örnek verilecek olursak sürekli olarak karşına çıkacak soğuk derz olayıdır. Temel, kiriş ve döşemelerde soğuk derz vermek gerekiyorsa momentin sıfır olduğu yerlerde vermen gerektiğini bilmelisin. Donatı içinde verilecek olursak kesit alanına gelecek donatı hesabını da bilmelisin yani donatıda tahvil yapman gerektiği durumlarda betonarme derslerinde bilginlerinin taze olması gerekiyor. Sonuçta her ne kadar tahvile karşı olsak da demir piyasasının inişli ve çıkışlı olması nediyle istediğimiz çapları bulmayabiliriz. Gibi örnekler çoğaltabiliriz...
6, Ocak, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı

"Temel, kiriş ve döşemelerde soğuk derz vermek gerekiyorsa momentin sıfır olduğu yerlerde vermen gerektiğini bilmelisin."

Bu bilginin nereden ciktigini bilmiyorum, ilk gördügümde de momentten daha cok kesme kuvvetini ilgilendiren bir sorun oldugunu düsünmüstüm. Ardindan betonarme asistani ile konustugumda o da benle ayni fikirde oldugunu söylemisti. Prof'a daha sormadim, ona da sorarim. Konuya baktigimiz zaman da soguk derz iki yüzey arasindaki baglantiyi zayiflatiyor. Momentin 0 oldugu yeri ararken de kesme kuvvetinin maksimum oldugu yere denk gelme ihtimalimiz bulunuyor. Kesme kuvveti hesabinda da betonun kesme dayanimini göz önüne aliyoruz. Kesme kuvvetinin maksimum veya yüksek oldugu bir bölgede soguk derz uygulandigi takdirde de hesaplanan kesme dayanimi ile soguk derz yüzünden betonun sahip oldugu kesme dayanimi arasinda fark oluyor. Moment hesabi yaparken ise cekme kuvvetini donatilarin karsiladigini varsayarak yapiyoruz, beton ise basinc kuvvetlerini karsiliyor. Momentin maksimum, kesme kuvvetinin 0 veya düsük oldugu bölgelerde aslinda kesme kuvvetindeki kadar önemli bir sorun olusturmuyor soguk derz. Bu bakimdan internette sikca okudugum/duydugum bu bilginin dogru oldugunu düsünmüyorum. 

1 beğenilme 0 beğenilmeme
6, Ocak, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından cevaplandı
6, Ocak, 2018 Pug Life tarafından düzenlendi
Okulda ögrenmis oldugun teorik bilgiler az veya cok o alanda calisiyorsan isine yarar. Santiyede calisan mühendislerin de teorik olarak iyi bir bilgiye sahip olmasi öncelikle projede yapilmis bariz hatalari ilk anda fark etmesini saglayabilir. Bunun haricinde santiyede isler her zaman istenildigi gibi gitmiyor. Isler istenildigi gibi gitmedigi zaman olusan sorunu cözebilmek icin o sorunu olusma sebebiyle birlikte oldukca iyi anlayabilmen gerekiyor, yani teshisi dogru koyabilmen gerekiyor. Teshisi dogru koyabilmek de teorik bilgiden geciyor. Internette santiyeciler genelde soruyor, yok kiris yamuk oldu bunun etkileri nelerdir vs. Bu tarz sorunlarda teorik bilgin varsa santiyede aninda cözüm üretebilirsin, yoksa bilen birine danisman gerekiyor. Santiyeci de olsan teorik bilgi sahibi olman gerekiyor yani. Teorik bilgiyi pratikte bagdastiramamanin temel iki nedeni olabilir bence. 1) Aldigin egitimin aslinda teorik ve akademik bir egitim degil, ezberci bir egitim olmasi. Türkiye'de verilen egitim aslinda 2. dedigim sinifa giriyor. Ezbere ögrenilen bilgileri de ögrendigin örnek karsina gelirse anliyorsun. Ayni sorun baska bir örnekte karsina cikarsa teorisini aslinda düzgün ögrenmedigin icin o örnekle teoriyi bagdastiramiyorsun. 2) Aldigin dersleri senin iyi ögrenmemen. Verilen egitim ayni olsa da bütün ögrenciler ayni sevide cikmiyor üniversitelerden. Eger sen betonarme, yapi statigi vs dersleri oldukca iyi notlarla gecmediysen zaten teoride sorunun var demektir. Teoride zayif oldugun bir konuda da pratikle o konuyu bagdastiramazsin.

Ne yapabilirsine gelince de teoride eksigin oldugunu düsünüyorsan önce o konulari düzgün bir sekilde ögren, ardindan da zamanla santiyede gördükce, baska mühendislerden ögrendikce yani deneyimle daha iyi bir duruma gelirsin.
1 beğenilme 0 beğenilmeme
6, Ocak, 2018 hasipsaci C30 (1,312 puan) tarafından cevaplandı
Bizlerde bu işin uzmanlarına danışarak yapıyoruz yaptığımız her şantiyenin bir statik müellif ile statik bir prof. danışmanlığına yapmaktayız. Yani internetten dolaşan bilgiye göre soğuk derz ya da başka bir değişiklik yapmıyoruz. Momentin sıfır olduğu açıklıklarda kesme kuvvetinin maksimum olduğu nerede görüşmüştür. Bazı istina durumlar hariç tabiki de. Bahsi geçen durum açıklıklar için konuşuyoruz karıştırmamak gerekiyor.
6, Ocak, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
6, Ocak, 2018 Pug Life tarafından düzenlendi
Öncelikle bir tez gecerli ise bütün durumlar icin gecerlidir, aksi halde tezi cürütmek icin sadece 1 örnek yeterlidir.  -Ben örnekler üstünden konusmuyorum genel anlamda gecerli olan durumlardan bahsediyorum. Bazi istisnai durumlar demissiniz, sizin söylediginiz kurali o istisna durumlarda uygulayan bir mühendis yanlis yapmis olacak. Yani sizin (sizin derken Türk mühendislerin internette defalarca yazdigini gördüm) vermis oldugunuz bilgi her durum icin gecerli degil, ki diger durumlarda da gecerli degil aslinda. Bilginin kendisi yanlis. Basit kiris düsündügümüz zaman da momentin sifir oldugu yerde kesme kuvveti maksimumdur. Size yazdigim yazida da teorik olarak moment kapasitesi ve kesme kuvveti kapasitesinden bahsettim. Örnekler üzerinden gitmedim. Teorik olarak da sorunun cok daha fazla kesme kuvvetini ilgilendiren bir sorun oldugundan bahsettim. Internette yazilan yazi ve tavsiyelerde kesme kuvvetinden bahseden neredeyse yok, hep moment. Yanlis olan bu. Yazdiktan sonra da internette arastirdim konuyu ve benim dedigimi söyleyen bir cok makale ve yazi gördüm.

Kaynaklar: http://imcyc.com/biblioteca/ArchivosPDF/Juntas%20de%20Construccion/4%20Construction%20joints%20for%20multistory%20structures.pdf

Alinti: "Strength. A construction joint introduces a weak vertical or horizontal plane in an otherwise monolithic concrete member. This obvious slip plane may reduce the strength of beams, columns, and walls. Test results show that construction joints reduce a member’s shear strength but not the flexural or bending strength."

https://www.quora.com/Correct-location-of-Cold-Construction-Joints-in-Columns

https://www.researchgate.net/post/Where_is_the_best_location_for_construction_joints_in_slabs_and_beams

Son iki verdigim kaynakta ACI'ye atifta bulunulmus. ACI'ye baktigim zaman da madde 6.4.3:

"Construction joints shall be so made and located as not to impair the strength of the structure. Provision shall be made for transfer of shear and other forces through construction joints"

Asagida ekleyecegim kaynakta (ACI) bu maddeye yapilan yorum da:

Construction joints should be located where they will cause the least weakness in the structure. When shear due to gravity load is not significant, as is usually the case in the middle of the span of flexural members, a simple vertical joint may be adequate.

Kaynak: http://en.fsajedi.ir/wp-content/uploads/2012/06/ACI-318-2008.pdf

Dikkatinizi cekerim; ACI'de yapilan yorumda egilme etkisindeki elemanlarin ortasi örnek gösterilmis.
6, Ocak, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
Internette diye belirtmemin nedeni de Türkiye'de yasamiyorum ve Türkiye'de okumadim, yani Türk mühendisleri ile iletisim kurabildigim ve onlarin bilgilerini veya paylastiklarini okuyabildigim tek ortam internet.
6, Ocak, 2018 hasipsaci C30 (1,312 puan) tarafından yorumlandı
Kimse ortaya bir tez atmıyor ve yaptığın yorumlara bakılırsa düz mantıktan hala çıkamamışsın. Olayları birbirine karıştırıyorsun. Çok büyütülerek söylediğin o yurt dışında okuman ve yurt dışında hala yaşıyor olman seni kimseden daha avantajlı kılmamış ve kendini de çok yükseklerde görmen doğru değil. Okuyabildiğin tek ortam internet olabilir sonuçta burada yaşamıyorsun bu şekilde yorum yapman son derece rahatsız edici, böyle bir kanıya varmak hoş ve doğru değildir.
6, Ocak, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı

Öncelikle kimseyi kücümsedigim veya kendimi yüksek gördügüm yok ama bazi da gercekler var. Bilginize güveniyorsaniz bilginizle tartismanizi öneriyorum, kisisel saldirilar ile degil. Görüldügü üzere de olmayan bilginiz ile tartisamadiginiz icin de kisisel saldiri yapiyorsunuz. Ben size veya baskasina yukarida kisisel bir saldiri gerceklestirmedim, aksine internette okudugum ve sikca dile getirilen, bana göre ve yukarida attigim kaynaklara göre de yanlis olan bir bilgiden bahsettim. Ek yazdigim yorumu da "Yani internette dolasan bilgiye göre soguk derz ya da baska bir sey yapmiyoruz." cümlesine. istinaden yazdim. 

Tezin ne oldugunu bilmediginizi varsayarak tez=sav. Sav: öne sürülerek savunulan düşünce. Bu tartismada ilk yorumda alintiladigim bilgi/düsünce sizin teziniz/saviniz oluyor. 

Diger yaptiginiz yorumlara gelirsek de oldukca sacmalamissiniz. Fikrimi ortaya koyarak, bu fikri de kaynaklarla ve yönetmeliklerle desteklemek size göre düz mantiklik ve olaylari birbirine karistirmak sanirim. 

Tartisma üslubunu bilmeyen ve bilgi öne sürmek yerine kisisel saldiri yapan bir kisiyle tartismayi sürdürmeyi gereksiz görüyorum. 

6, Ocak, 2018 hasipsaci C30 (1,312 puan) tarafından yorumlandı
Kişisel saldırı değil bazı şeyleri karıştırıyor olmanıza üzülüyorum. Mühendis dediğiniz düz mantalitenin dışında olmasının gerekliliğinden bahsediyorum. Bir durumu başka tarafa çekip de tartışma ortamı yaratmanız değil at gözlüğünü bırakılması gerekliliğinden bahsediyorum. Tutup da bir tezi savunmuyorum. Üstüne basa basa dile getiriyorum geniş düşünmek gerekiyor kendi tarafına çekip olumsuz eleştiriniz doğru bulmuyorum. Hoca başka birşey demiş olabilir ama farklı olayları karıştırmamak gerekiyor.

İlgili sorular

4 beğenilme 0 beğenilmeme
6 cevap 939 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 767 kez görüntülendi
2 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 1,409 kez görüntülendi
27, Eylül, 2016 Kaba İnşaat kategorisinde İnşaatTeknikeri C50 (5,514 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
5 cevap 4,077 kez görüntülendi
3 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 657 kez görüntülendi
27, Kasım, 2018 Metraj&Hakediş kategorisinde amelıus C14 (21 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...