Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

REZONANS NEDİR?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


2 beğenilme 0 beğenilmeme
1,866 kez görüntülendi
10, Mart, 2021 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu

image

İlk olarak Rezonans ne demek? sorusuna cevap aramalıyız. Var olan bir sistemin bazı dalga boylarında diğer dalga boylarına göre daha büyük genliklerde salınması eğilimidir. 


Rezonans olayı yapı sektöründe bilinen ve depremlerde yapıların büyük bölümünün yıkılmasına neden olur. Rezonans olayını salıncak benzetmesi üzerinden anlatırsak; Salıncağa uyguladığımız kuvvetle ileri geri hareket sergiler eğer güç fazla olursa salıncak hızlanır ve ileri geri hareketlerinin mesafesi açılır. Bu açılan mesafeyi rezonans frekansı olarak düşünebiliriz. Hızlanan salıncak kuvvete dayanamaz sonunda ya kopar ya da üstündeki kişiyi fırlatır. Bu fırlatma ya da kopma olayı rezonansın gerçekleşmesidir.


Türkiye bir deprem ülkesidir. Deprem ülkesi olduğu gerçeğimiz yapı sektöründe daha dikkatli olmamızı depreme dayanıklı yapılar yapmamızı gerekli kılar. Depremlerde en önemli faktörlerden biri zemindir. Zeminin özelliklerini binanın davranışı, yapının tasarımı, yapımı gibi etkenler etkilemektedir. Yapılar dışında zeminler de rezonansa uğrayabilir, yapı depreme dayanıklı olsa bile zemin yüzünden yapı yıkılabilir. Mühendisler yapıların dışarıdan gelecek yüklere karşı yapının doğal frekansını hesaplar. Böylece rezonans olayının gerçekleşmesi ihtimali zayıflar. Bu hesaplama işlemlerinde yapının nasıl davranacağını anlamak için araştırmalar ve saha çalışmaları yapılır. Böylece güvenli ve dayanıklı yapılar inşa etmek mümkün olacaktır. Yapının türlerine göre de yaşanma olasılığı değişir örneğin, çelik yapılarda betonarme yapılara göre daha fazla rezonans olayı yaşanır ve az katlı yapılarda periyodun daha kısa olması yakalanma olasılığını artırır. Ayrıca köprülerde de rezonans olayı görülür.


Rezonans örneğinin en bilindiği Tacoma Köprüsü'nün yıkılmasıdır. Yapıldıktan 4 ay sonra yıkılan köprü herhangi bir rüzgârda bile salınım yapmaya devam etmiş hatta rüzgârlı havalarda trafiğe kapatılmıştır. En sonunda ise rezonansa kapılarak yıkılmıştır. Yapılan büyük mühendislik hatasının sonradan farkına varılması sonraki yapılarda daha dikkatli olunmasını sağlamıştır.



Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

1 beğenilme 0 beğenilmeme
10, Mart, 2021 MEHMET ASLAN ÖZDEMİR C18 (320 puan) tarafından cevaplandı
Yapı titreşim periyodu ile zemin hakim periyodunda çakışması (aynı oldukları) oluşan durum demektir. Bu durumda yapının yatay kat ötelemeleri her adımda dahada artmaktadır...

İlgili sorular

2 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 787 kez görüntülendi
12, Eylül, 2014 Türkçe Terimler kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 271 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 585 kez görüntülendi
13, Kasım, 2020 Yapı Statiği kategorisinde Ekin C14 (4 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 574 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 969 kez görüntülendi
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...