Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


2 beğenilme 0 beğenilmeme
3,178 kez görüntülendi
26, Mart, 2021 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
15, Nisan, 2021 YapisorEditor tarafından düzenlendi

Parapet Nedir?


Balkon, çatı, pencere, teras önü gibi yerlerde, koruma veya mimari nedenlerden dolayı yapılan kısa dar çıkıntılara parapet denir. Parapet kelimesi ingilizceden dilimize geçme bir kelime olup ana kökeni italyancadır (parapetto). Türkçe karşılığı ise korkuluktur. Fakat inşaat literatüründe, korkuluk ile parapet farklı anlamda kullanılmaktadır. 


Parapet Duvar Neden Yapılır? Ne İşe Yarar?

Çok çeşitli nedenlerden olabilir. En ana uygulama nedenleri yukarda da yazdığımız gibi mimari veya koruma sebebidir. Bunlara bir kaç örnek vermek gerekirse;


•Çatılarda yağmur deresinin kötü görünümünü engellemek için

•Çatı, balkon veya terasta korkuluk vazifesinin görmesi ve düşmenin engel olması için

•Çatı cephe birleşim bitişini sağlamak, izolasyon detaylarını kapatmak ve mimari bir estetik sağlamak için

•Çatı eğimlerini gizlemek için yapılmaktadır. Literatürde bunlara parapet çatı denmektedir.


Parapet Malzemesi


Parapet, beton duvarı da olabilir, tuğla malzemesinden de yapılabilir, mimari uyuma göre konstrüksiyon üzerine betopan veya aquapanel malzemeden de olabilir veya alüminyum kompozit de olabilir. Bu tamamen cephe ve çatıdaki diğer mimari kaplamalara bağlıdır. Parapet ismini malzemeden değil yukarıda açıkladığımız formundan almaktadır. Bu nedenle bu kelimenin çok geniş bir kullanım alanı vardır.


Parapet Duvar Yüksekliği ve Ölçüsü

Belirli bir ölçüsü yoktur, mimari ihtiyaçlara göre 70 cm de olabilir 100 cm de. Balkon, çatı ve terasta korkuluk olarak yapılacaksa, şartnameler gereği minimum 110 cm olmalıdır.



Parapet Duvar Yapımında Su Yalıtımının Önemi

Hava koşullarının doğrudan etkisine maruz kalan teras ve çatı gibi bölgelerde su yalıtımı büyük önem taşır. Ülkemizde özellikle binaların teras alanlarında su yalıtımının tekniğine uygun yapılmamasında dolayı binalar rutubetlenme ve su sızıntısı sorunları ile karşı karşıya kalınmaktadır. İşte bu noktada dikkat edilmesi gereken faktörlerden birisi de teras alanlarında yapılan su yalıtımların parapet duvarını da içerisine alacak bir şekilde yapılması gerektiğidir.

Parapet duvarların yüksekliği 30 cm’den az olursa su yalıtım malzemesi parapet duvarına ait küpeşteye dek devam ettirilerek sonlandırılması gerekir.


Parapet Duvar Kesit Detayları

Parapet üzerinde yalıtım örtüsü ve baskılama işlemlerinden sonra kaplama veya sıva malzemeleri ile duvar yüzeyi tamamen kapatılır. Burada dikkat edilmesi gereken yalıtım örtülerinin duvar yüzeyine dönerek belirli bir yüksekliğe kadar çıkmasıdır. Bu durum döşeme ve duvar birleşiminden su sızıntılarının girişini büyük orandan engellemektedir. Aşağıda çeşitli parapet detaylarına yer vereceğiz.

image


Paralet ile Korkuluk Farkı


Bu farkı açıklayabilmek için, öncelikle korkuluk ne anlama gelir? sorusunu cevaplamalıyız. 

Korkuluk Nedir?

En özet şekliyle korkuluk, düşme tehlikesi olunan yerlerde çekilen duvar veya parmaklık formundaki setlerdir.

Anlamlarına bakıldığında, aynı işlevlere sahip  gibi görünebilirler.  En belirgin farkları ise, korkuluk daha yüksek uygulamalardır, parapetler daha kısa ve çıkıntı şeklinde olur. ve daha çok mimari estetik, bitiş, yalıtım gibi detaylar için ya da çatı teras gibi yerlerde herhangi bir düşme tehlikesine karşın yapılır. Ancak yapılarda insanların düşme kazasına karşın yapılan yüksek setler korkuluktur. Yani eğer terasa 110 cm bir parapet yapılıyor ise, bu mimari literatürde artık korkuluk olarak adlandırılır. Daha iyi anlaşılması için şunu diyebiliriz, parapetin üzerine de korkuluk yapılabilir.  Aşağıdaki görselden daha iyi anlayabilirsiniz.
image


Paralet ile Harpuşta Farkı


Harpuşta, parapeti le en çok karıştırılan kelimelerden diğeridir.

Harpuşta Nedir?


Harpuşta, duvar, parapet gibi malzemeleri don, yağış vb. etkilerden korumak, suya yön vermek, izolasyon bitiş detayı, mimari estetik gibi amaçlar ile uygulanan yapı elemanıdır. Duvar veya parapetin şapkasıdır diyebiliriz. Parapet gibi, yapıdaki malzemeye göre çok farklı malzemelerden yapılabilir.  Aşağıdaki resimde  bu kavramları daha iyi anlayacaksınız.
image

Küpeşte Nedir?


Yine çok karıştırılan bir kavram. Korkuluk üzerine yapılan ve tutumu kolaylaştıran şapkaya küpeşte denir. Ayrıca, Yukarıda görselde görülen parapet duvar üzerine yapılan harpuştaya da küpeşte denildiği olmaktadır.
image


Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

İlgili sorular

5 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 1,319 kez görüntülendi
3 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 555 kez görüntülendi
2 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 742 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
6 cevap 6,400 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 1,120 kez görüntülendi
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...