Restorasyon Ne Demek?

Kültürümüzde bir değer taşıyan, mimari olarak önemli olan yapıların geçmişten geleceğe aktarmak için en az tamir ve bakımla müdahale etmek için yapılan detaylı çalışmalara verilen isimdir. Kısacası bakım yapmak, yenilemek, güçlendirmek ve özgün halini koruma çalışmalarıdır.
Restorasyon kapsamında özgün yapı korunmalı yeni ekler ya da yorumlar katılmamalıdır. Yapının yapıldığı dönemin özellikleri nesne l olarak incelenmeli o dönemdeki yapıların genel özellikleri rehber olmalıdır. Restorasyona başlamadan önce araştırma aşaması hayati derecede önemlidir. Doğru müdahalenin yapılabilmesi için bu adım atlanmamalıdır. Uzman kişiler tarafından restorasyon işlemi yapılmalıdır.
Restorasyon Nasıl Yapılır?
Restorasyon projesi nasıl hazırlanır konuşana bakarsak, ilk olarak gerekli izin ve belgeleri alarak işe başlanmalıdır. Restorasyonu yapılacak yapının dönemi tespit edilip dönem bilgileri içeren belgeler incelenir. Mevcut durumunu tespit etmek amaçlı rölöve alınır ve mevcut durum referans alınarak hasar durumunun listesi çıkarılır. Uzman kişilerden oluşan Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurullarından onay alınır. Restorasyon tekniklerinden yapıya en uygun olanı tercih edilerek uzman bir restütörle restorasyona başlanır.
Resorasyon alanında uzman olmak için 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayıp Restorasyon alanında yüksek lisans yapmak gerekir. Ayrıca 2 yıllık Restorasyon bölümü de vardır. Buradan mezun olan kişiler tekniker olarak hizmet verebilir.
Restorasyon teknikleri şunlardır;
-
Sağlamlaştırma
-
Bütünleme-tamamlama
-
Yenileme
-
Yeniden yapma
-
Temizleme
-
Taşıma
Yapının durumuna göre hangisi daha uygunsa o teknik üzerinden çalışmalar yapılmalıdır.
Restitüsyon Nedir?
Tarihsel süreç içerisinde yıkılmış, hasar görmüş veya işlevini yitirmiş yapıların yapıldığı dönemle günümüz arasındaki farklılıkları göstermek için hazırlanan plan, kesit, görünüş ve perspektiflerini içeren rapor ve çizimlerin tümüdür.
Bu hazırlanan raporların uzman kişilerce hassasiyetle yapılması önemlidir. Her aşama resmi olma açısından kayıt altına alınmalıdır.
Restorasyon Terimleri
-
Avlu: yapıların ortasında yer alan tercihe göre kapalı ya da açık olan alanlardır.
-
Rölöve: istenilen yapının doğru ve detaylı şekilde çizilebilmesi için alınan ölçü işlemidir.
-
Kagir yapı: taşıyıcı olarak ahşap, taş ya da beton duvarların kullanıldığı kolonların olmadığı yapılardır.
-
Kilit taşı: mimarlıkta taş örgülerde kenetlenmeyi sağlayan anahtar taşıdır.
-
Lambri: yapıdaki bir tür iç duvar kaplamasıdır
-
Pandaftif: kare planlı yapıyı kubbeyle örtmek için kullanılan geçiş elemanıdır.
-
Payanda: yapıyı desteklemek için yapılan yük taşıyan elemanlardır.
-
Rekonstrüksiyon: Büyük bölümü yıkılan yapıların özgün haline uygun şekilde yeniden yapılması işlemidir.
-
Tonoz: kemerlerin bir araya gelerek oluşturduğu tavan özelliği gösteren yapı elemanıdır.