Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Rölöve Nedir, Neden ve Nasıl Yapılır?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


1 beğenilme 0 beğenilmeme
2,457 kez görüntülendi
20, Mart, 2021 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
15, Nisan, 2021 YapisorEditor tarafından düzenlendi

image Kültürel mirasın korunması için restorasyon uygulamaları önem taşımaktadır.  Tarihi bir yapıda dokuyu kaybetmeden yapılacak işlemler oldukça önemlidir. Restorasyon işlemlerinde yapının dönemine uygun olan günümüz malzemeleri  tercih edilmeli, yapıya ek farklı düzenlemeler yapılmamalıdır. Bu açıdan bakıldığında rölöve önemli bir uygulamadır. Peki, rölöve tam olarak nedir? Yapıların kent dokusuna veya arkeolojik çalışmalar sonucunda kalıntıların yakından belgelenmesi, incelenmesi ve bu durumun mimari açıdan değerlendirmesi, restorasyon çalışmaların hazırlanabilmesi adına binanın dış ve iç mimarisine, özgün dekorasyon ve taşıyıcı sistemlerin yapı malzemelerinin kullanımına dikkat edilerek ölçekli çizimle anlatılmasıdır. Rölöve teknik bakımdan mimari bir uygulamadır. Çizim olarak görülen rölöve teknikleri genel anlamda, restorasyon çalışmalarında önemli bir ayrıntıdır.


Rölöve Nasıl Alınır?


Rölöve, yapıların tüm ölçümlerini gerçekleştirmek, yapının kesit, plan ve görünüşlerini direkt kağıda dökme işlemidir. Bu çalışmaların amacı ise bir yapının veya kültürel miras olan bir arkeolojik kalıntının en ince ayrıntısına kadar incelenmesi, dış ve iç mimarisinin ve yapı malzemelerinin durumu hakkında ölçekli bir şekilde inceleme çalışması çıkarmaktır. Röleve alma işlemlerinde en az iki kişinin çalışması gerekmektedir. Çünkü bu tip çalışmalarda kişi sayısı arttıkça rölöve çıkarma süresi de azalacaktır. 


Rölöve Çeşitleri Nelerdir?


Rölöveyi 3 ana grupta açıklanabilir. Bunlar;


  • Basit Rölöve Çalışmaları

  • Basit rölöve, ölçülerin karış, adım, kulaç şeklinde geleneksel yöntemler ile ele alındığı bir çalışma stilidir. Bu çalışma şekli kültürel yapının genel bilgileri masaya yatırılmaktadır.
  • Tespit Rölöve Çalışmaları

  • Tespit rölöve, basit rölevede olduğu gibi geleneksel ölçüleri kullanmak yerine teknolojik imkanlardan yararlanılarak ortaya çıkar ve bunları fotoğraflar ile desteklendiği bir çalışma yöntemidir.
  • Esas Rölöve Çalışmaları

  • Esas rölöve, kültürel yapıların restorasyon ve restitüsyon çalışmalarına kaynaklık edecek arşivi oluşturma çalışmasıdır. Bu detaylı bir sistemdir ve her şeyin en ince ayrıntısına kadar incelenmesi gerekir.


Asbuild ile Rölöve Aynı Şey Midir?


Tam olarak değildir. Aslında ikisi de, yerinde ölçüm alıp var olanı çizmektedir. Ancak asbuild çizimlerinde amaç, projelere göre yapılan bir yapının, daha sonra proje ve imalattan dolayı gerçekleşen değişimler vs. yerinde ölçüm yapılarak projeye işleyerek yapılan uygulamayı projeye aktarmaktadır. Yani mevcut bir proje vardır, bitmişe göre revize edilmektedir. Ancak rölöve, eski bir bina, bir tarihi eser veya projesi olmayan tadilat yapılacak bir yapının ölçümleri alınıp sıfırdan kağıda aktarılmasıdır.


Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

İlgili sorular

0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 429 kez görüntülendi
17, Mart, 2021 Proje&Tasarım kategorisinde Sebahattinozcifci C14 (3 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 1,317 kez görüntülendi
15, Nisan, 2021 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
3 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 12,940 kez görüntülendi
10, Eylül, 2018 Uygulama kategorisinde Haleburçinkara C18 (410 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 8,313 kez görüntülendi
22, Nisan, 2021 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
3 beğenilme 0 beğenilmeme
3 cevap 1,489 kez görüntülendi
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...