Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Suntalam Nedir?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


1 beğenilme 0 beğenilmeme
374 kez görüntülendi
23, Mart, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu

Suntalam malzemeler, özellikle marangozlukta ve mobilyacılıkta en çok kullanılan materyallerin başında gelir. Bu malzeme MDF olarak bilinen malzemeye alternatif olarak pek çok mobilyada kullanılabilir. Suntadan imal edilen suntalam, temelde rendelenmiş ağaç tozundan çeşitli kimyasalların karıştırılarak yapılan bir malzemedir. Günümüzde mobilyacılık alanında pek çok farklı yerde kullanılan suntalam hakkında merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

 

Suntalam Nedir?

 

Suntalam tanımı yapıldığında genel olarak modern mobilya üretim biçimi denilmektedir. Ağaç işlemeli mobilyaların eskiye nazaran çok daha yüksek maliyetli olduğu bu dönemde, sunta materyaline karşı bir şüphe duyulurdu. Çünkü dayanıklı olmayan ve hafif nemlendiğinde bile deforme olma riski taşıyan parçaların mobilyacılık alanında kullanımı azdı. Ağaç işlemeli mobilyaların yüksek maliyetli olduğu günümüzde seri üretim mobilyalarda kullanılan parçalardan biri de suntalamdır. Suntalam, temel olarak suntanın çeşitli lamine işlemlerinden geçirilmesinden sonra elde edilen işlenmiş yapıdaki ahşap türüdür.

 

Sunta Nedir? Suntalam ile Farkı Nedir?

 

Sunta ve suntalam farkı da en çok merak edilen konulardan biridir. Mobilya sektöründe çokça karşımıza çıkan suntalam, suntanın lamine edilerek işlenmiş haline verilen isimdir. Sunta ise talaş olarak bilinen rendelenmiş ağaç tozunun tutkal ve benzeri kimyasallar ile birleştirilerek plaka haline getirilmesidir. Sunta temelde talaştan elde edildiği için doğrudan ağaç malzemesi değildir. Bu yüzden suya ve rutubete dayanıklı suntaya da suntalam adı verilir.

Sunta ve suntalam mobilya sektöründe geniş bir kullanıma alanına sahiptir. Sunta, talaşın tutkal ile bir araya getirilip daha sonradan ahşap şekli verilerek elde edilen materyaldir. Suntalam ise lamine edilen suntaya denir. Çünkü sunta, temelde sahip olduğu özelliklerle suya ve özellikle neme karşı dayanıksızdır. Suda çabuk deforme olan suntanın daha dayanıklı olması ve mobilya sektöründe kullanılabilmesi için rutubete dayanıklı ikinci bir katman ile kaplanarak preslenmesi gerekir. İşte bu şekilde elde edilen suntalam uygun maliyetli bir mobilya ekipmanı olarak çeşitli ürünlerde kullanılabilir.

 

MDF Nedir? Sunta ile Farkı Nedir?

 

MDF ve sunta farkı da en çok merak edilen konular arasındadır. Sunta talaştan oluşturulduğu için mobilya sektöründe farklı alanlarda kullanılır. Hemen hemen birbirine yakın malzemeler olan sunta ve suntalam malzemelerine alternatif olarak mobilya sektöründe geniş bir kullanım alanı bulunan bir diğer malzeme MDF’dir. Bu 3 malzeme arasında çeşitli farklılıklar mevcuttur. Örnek olarak MDF ve sunta farklarına şunlardan bahsedilebilir:

  • MDF ağaç parçacıklarının suntaya göre çok daha yoğun bir şekilde bir araya getirilmesiyle imal edilir.
  • Sunta ise daha çok ağaç tozu dediğimiz talaştan ve basit malzemeden üretilir.
  • Talaştan imal edilen sunta, plaka haline getirilirken içerisindeki parçalar arasında boşluklar oluşabilir. Bu boşluklar yüzünden dayanıklılığı azdır.
  • MDF ise yoğun malzemeden üretildiği için hem dayanıklı hem de rutubete ve neme karşı son derece korunaklıdır.

 

Görüldüğü üzere MDF ve sunta arasında temel fark içeriğinde bulunan ahşabın yoğunluk derecesidir. MDF ve sunta arasında temel kalite farkı vardır. MDF, suntaya göre mobilyacılık alanında daha geniş kullanım alanına sahip olup dayanıklı ve uzun ömürlüdür.

 

Sunta mı, Suntalam mı? MDF mi?

 

Sunta, suntalam ve MDF karşılaştırması mobilyacılık sektöründe sık sık kafalarda soru işareti bırakan bir konudur. Bu üç malzeme birbirleri ile kıyaslandığında suntalam, kalite açısından MDF’ye çok yakın bir seviyededir. Suntalam ve MDF ağırlık kıyaslamasında suntalamın daha hafif olduğu bilinir. Renk ve desen çeşitliliği bakımından da suntalam renkleri MDF’den kısıtlıdır. MDF daha özenli bir parça olduğu için çok sayıda renkten oluşabilir.

 

Suntalam Renkleri

 

Suntalam renk seçenekleri MDF malzemelere göre sınırlı sayıda kalır. Genellikle ahşap tonlarında olan suntalamın aksine MDF hemen hemen her renkte imal edilebilir. Renk ve desen çeşitliliği denildiğinde MDF suntalam ve suntaya göre her zaman bir adım öndedir. Ancak bu görünüş farklılıkları, mobilyacılık sektöründe bu malzemelerin maliyetlerine de etki edebilir. MDF ve suntalam fiyatları arasında yaklaşık yüzde 30 oranında bir fark olup MDF malzemeler diğerlerinden daha pahalıdır.

 

Suntalam Boyanır mı?

 

Suntalam boyama konusunda yapılabilecekler kısıtlıdır. Çünkü suntalam, talaştan imal edilen suntanın kaplanıp preslenmesi ile elde edilen kullanışlı bir mobilya malzemesidir. Dolayısıyla suya ve neme dayanıklı olması için özel kaplama malzemesi ile sıkıştırılan suntalam plakaların boyanması da kısıtlıdır. Sonradan bazı özel boyalar kullanılarak renklendirilmesi yaygın olsa da suntalam boyamak yerine genellikle renkli MDF materyalini seçmek daha yaygındır. Mobilyacılık alanında suntalam boyama konusunda maliyetlere katlanmak istemeyenler doğrudan MDF seçiminde bulunabilir.

 

Suntalam Sağlam mıdır? Kaliteli midir?

Suntalam kalitesi bakımından günümüzde en fazla kullanılan mobilyacılık malzemeleri arasında yer alır. Örneğin ev mobilyaları dikkate alındığında gardırop, komodin, şifonyer, mutfak dolabı ve vitrin gibi pek çok mobilyanın hem iskeletinde hem de kapak kısımlarında suntalam kullanılabilir. Genellikle maliyetinden dolayı dışarıdan bakıldığında görünmeyen iskelet kısımlarında sunta kullanılırken, göz önünde yer alan bölümler ya suntalam ya da MDF plakalardan imal edilir.

Kalite ve dayanıklılık bakımından suntalam oldukça sağlam bir materyale sahiptir. Nemli koşullarda suntaya göre çok daha kaliteli ve dayanıklı bir kullanım avantajı sunan suntalam, hemen hemen bütün mobilyalarda kendine yer edinebilir. Portmanto, büfe, TV ünitesi, yemek masası gibi mobilyalarda da dayanıklı olması açısından suntalam tercih edilebilir.


Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

İlgili sorular

1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 461 kez görüntülendi
17, Mayıs, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 324 kez görüntülendi
17, Mayıs, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 544 kez görüntülendi
17, Mayıs, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 371 kez görüntülendi
17, Mayıs, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 299 kez görüntülendi
23, Mart, 2022 Türkçe Terimler kategorisinde YapisorEditor C16 (100 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2024 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları |

...